真開心銅鑼灣又多一間茶餐廳「波士冰室」上openrice search 下先知,原來灣仔早有「波士冰室」,但我……不知者不罪。我哋平日兩點到達,人客都吾少,大約坐滿八成,不久之後客人陸續散去,我哋可以慢慢嘆。冰室面積不大,但又唔算好迫,地方乾乾淨淨。一貫扮懷舊冰室的裝修,近幾個月實在見太多了。見到隔離枱食緊「漩渦蛋包飯」好似幾有特色,而且份量幾大,夠曬我地兩個女仔開心share 。上茶效率都很高,轉個頭我哋嘅「吉列深海魚油漩渦蛋包飯」$69 巳奉上。碟既左邊是一片等於我一隻半手掌嘅吉列深海魚柳,右邊是漩滑炒蛋,以帽子形態蓋著白飯,再以紫菜碎和燒汁淋上蛋面,賣相吸引。炒蛋入口嫩滑,但炒蛋下只有白飯一個,感覺單調,就算撈埋炒蛋食也覺淡口,如果換轉飯炒底,應該好食好多。至於吉列魚柳肯定係新鮮炸出嚟,超熨口,魚柳吾會薄ee,炸粉和魚柳比例合理,脆卜卜,好香口。食完熱氣野,飲杯凍野順下喉。「奶茶紅豆冰」一杯凍飲內有齊我喜歡的元素,紅豆香軟棉蜜,加上奶味香濃的凍奶茶,好飲喎,而且只須加$12 實在太抵飲吧!朋友話好耐冇飲過茶餐廳咖啡,於是叫左杯「葡式咖啡 」$21 葡式咖啡比起cafe 沖出嚟嘅精
真開心銅鑼灣又多一間茶餐廳
「波士冰室」

上茶效率都很高,轉個頭我哋嘅
「吉列深海魚油漩渦蛋包飯」$69 巳奉上。

食完熱氣野,飲杯凍野順下喉。
「奶茶紅豆冰」

只須加$12 實在太抵飲吧!

朋友話好耐冇飲過茶餐廳咖啡,於是叫左杯
「葡式咖啡 」$21

葡式咖啡比起cafe 沖出嚟嘅精品咖啡,溫度更足,是熨口的,咖啡芳香味濃,略帶酸度,有層次,黑白奶脂質足,令口感更厚,咖啡表現更出色。
  • 奶茶紅豆冰
  • 葡式咖啡