2014-10-16 2163 瀏覽
呢間餐廳都頗有名氣,朋友從英國來港旅遊要求我訂水月晚飯,我真係要試真有幾吸引!由天后地鐵站一直行約10分鐘,坐落聖保祿醫院附近,呢個天氣沿路都幾舒服,一家只有24個位的小餐廳,裝修簡約,播放輕快音樂,唔會好焗促,感覺幾好由於我地係用whatsapp訂位,所以已經睇哂餐牌,選擇好主菜後開始用餐,同行4人都非常期待炭· 脆露筍配芥末豉油汁一開始已係驚喜鐵架上菜好破格!網底係有rosemary煙燻網上的炸竹炭露荀,旁邊係份子芥末豉油泡,味道非常特別、好味朋友邊食邊飲啤酒($38)激讚,我就飲汽酒($85)都好正!黃金蝦店員介紹係以份子料理方法將中式黃金蝦完全改變形態,攞住蝦尾逐一將食物食哂,我心裡面一邊食一邊笑左出黎,係開心笑如此驚喜之作!難怪朋友英國來港要指定此餐廳!蝦焗到好香脆,廚師將咸蛋黃及咸蛋白以份子形態表達,再加左d櫻花蝦一齊食,保留左中式黃金蝦味道之餘,又將賣相破格,一絕!竹炭鱈魚· 甜粟米波配dill草青檸泡個名好長.....但又係一絕之作。dill草青檸配海鮮本來就係prefect match,變左做泡就更加得意啦~紅色蕃茄莎莎好有蕃茄味,片狀係份子粟米湯啫喱,同個魚一齊食又

一開始已係驚喜
黃金蝦
如此驚喜之作!難怪朋友英國來港要指定此餐廳!
竹炭鱈魚· 甜粟米波配dill草青檸泡
個名好長.....但又係一絕之作。dill草青檸配海鮮本來就係prefect match,變左做泡就更加得意啦~紅色蕃茄莎莎好有蕃茄味,片狀係份子粟米湯啫喱,同個魚一齊食又好夾。黃色粟米湯波波入口即爆,非常香濃粟米湯填滿我味蕾!呢一道菜裡面有4款食物,互相可以發揮層次對應作用,睇得又食得!絕對係心機菜!
朋友已經舉手指大讚
龍吐珠配墨魚汁醬
賣相搞笑,但好味程度絕對唔講得笑!外層鮮蝦膠製成,中層係龍眼,核心係鮮飛魚籽,好味及心思程度達5個筷子
鮮蟹粉鱈場蟹鉗豆羹
呢個羹我會用"顛"或"痴線"黎形容!
蟹粉及蟹鉗肉非常鮮甜、好似食緊幾隻大閘蟹咁~碗底個豆羹更加係不得了,滑到唔識形容!我建議大家如果食果陣唔好講野,要逐啖享受!

紅莓泡泡
開心到唔記得影相
係refresh口腔的一啖泡沫,好清新好好玩~
北海道帶子配蜜糖豉油汁
喺北海道食過一次,呢度食味道一樣係鮮甜彈牙!非一般餐廳提供的帶子,咬入口睇到一絲絲帶子肉,好新鮮!

朋友選擇左麻籽烤羊架,同樣特別吸引,下次要試!
淨係睇樣已經吸引
紅色波係廚師用糖造成,裡面有好香滑雲尼拿gelato,側面有朱古力碎,白朱古力粉,芒果熱情果panna cotta及椰子泡,又係另一道食物可以發揮味道互融的關係,絕對不能錯過

總結呢餐晚飯,我會係高度評價。今時今日的香港,外出用膳食好少少閒閒地都要4百幾蚊,但食一餐如此用心的晚飯,新鮮食材及驚喜處處,絕對值得呢$568蚊,甚至可以說是物超所值·
香港用心的小店已經唔多,欣賞此店廚師,努力!
我相信情侶食飯、或者一班人開party呢度都會令大家好開心,好有驚喜,係一個好特別食物旅程。
2014-10-09