2017-12-14 215 瀏覽
今日同一個新相識嘅朋友食飯。由於大家都鐘意食。所以一拍即合。一齊上網搵餐廳(銅鑼灣區。因為大家都係同區返工)見到Openrice 樂天皇朝有皇冠。而且食評都唔錯。地點又方便。就係時代廣場對出嘅利舞台廣場。一於試試佢。出就係樂天皇朝。門外有好大張梳化,方便食客等位。餐廳好大,不過我自己就覺得燈光比較暗。如可以光猛少少就更加好。坐位就幾舒服。餐牌都有好多食物選擇。真係唔知揀咩好!麻醬油麥菜-賣相非常靚,用一片薄薄嘅青瓜包住油麥菜葉。再揸上秘製麻醬。好清新爽脆。京醬肉絲配薄餅-京醬肉絲有點兒似片皮鴨的醬汁。夾上京葱用超薄嘅薄餅皮包住。口感非常唔錯。之後我地仲用咗麻醬油麥菜嘅菜包一齊食。又有另一番味道肉碎乾煸四季豆-味道唔錯。四季豆嫩。冇渣重慶水煮魚-我地叫咗小辣,辣味剛好,食落有少少麻。面層佈滿指天椒。配上龍利柳,芽菜,百葉,薯粉。龍利柳好滑冇骨。百葉爽。皇朝小龍包8隻-8隻都唔同的。黑松露-味道濃郁。芝士-但我覺得芝士味唔夠。人參-好香人參味。麻辣-少少麻辣味。鵝肝-鵝肝味特出。仲有蟹粉/蒜香/原味。肉汁及肉都好好味。只是覺得小龍包頂就厚咗少少。整體好味的桂花酒釀丸子-唔太甜,酒味香濃,

餐牌都有好多食物選擇。真係唔知揀咩好!

肉碎乾煸四季豆-味道唔錯。四季豆嫩。冇渣

桂花酒釀丸子-唔太甜,酒味香濃,丸子細細粒

香煎豆沙窩餅-豆沙同樣唔太甜。而且餅皮唔油。食落香脆。(一般上海舖食嘅豆沙窩餅比較油。但呢度嘅豆沙窩餅一d都唔油)

今晚餐飯,食咗咁多嘢。連埋加一茶介都係$657.80。抵食。

$328.9 (晚餐)
  • 香煎豆沙窩餅