2015-09-23 722 瀏覽
契妹週末喺網上見到「小甜谷」剛於銅鑼灣新開咗間分店,眼見OpenRice度仲未有人寫食評,所以就想盡快同小肥契哥去試一試,希望可以成為餐店首位食評家,點知結果都係遲咗 。食店面積頗大,直入可清楚望到店員喺開放式廚房內忙碌地預備食物。廚房屋型o既設計,襯托埋白牆上粉色o既卡通圖案,眼睛舒適得黎極具家庭溫暖 。廚房屋頂上掛有大型餐牌,估計係為方便顧客外賣所設。店子樓面高,天花簡單地用橙色o既吊燈照明,背景正播放著輕鬆o既音樂,環境通爽開揚,感覺極之悠閒。近街一邊為落地玻璃窗,悠然自得o既食客可以感受到銅鑼灣鬧市o既境況。店內只有圓形o既雲石餐桌,二人同時進食正餐,枱上擺滿飲品同食物時,免不了會覺得細張咗少少。牆上所見,「小甜谷」理念係以甜味分享喜悅 ,咁咪即係甜品屋囉?!當慣性早到o既XO仔遇上遲到o既契妹時,等候o既鐘數好自然地都會變成細佬索料o既時間 。身穿藍衫o既Wilson哥哥見小肥等咗一陣,就主動上前閒聊,並推介新店獨家o既特飲及菜式。始終自己食完飯要趕去跳舞,所以契妹未到亦先叫好哂食物。Wilson哥哥真係細心,可能見唔知要等幾耐,所以就先為小肥送上溫水及果樂凍飲。果
廚房屋頂上掛有大型餐牌,估計係為方便顧客外賣所設。
牆上所見,「小甜谷」理念係以甜味分享喜悅
,咁咪即係甜品屋囉?!
果樂特飲「」由新鮮士多啤梨、熱情果、菠蘿及乳酪打製,酸甜醒胃,爽滑涼快,隻杯入面仲有新鮮o既奇異果肉,非常清新!
「紅」
契妹到步不久,妹妹仔亦隨即呈上之前已叫好o既兩款意粉主菜。小肥所揀o既「珍寶帶子墨魚汁意大利粉」其實未正式售賣,不過聽Wilson哥哥提到菜式將會好快新加入餐牌時,就乘機問吓有冇得試,嘻嘻,點知真係有喎,真係有食神
珍寶帶子墨魚汁意大利粉
意粉面隻珍寶帶子又香又甜,麵條煙韌彈牙。除咗墨魚汁之外,師傅應該只係簡單地以橄欖油同洋蔥碎烹調,所以食落爽脆得黎一啲都唔油唔溜。
珍寶帶子墨魚汁意大利粉
試問黎甜品屋又點可以唔食甜品呢?!小休片刻,等腸胃消化好碟意大利粉之後,Wilson哥哥就重點推介咗幾款甜點。唔洗五秒,契妹已決定要食只有此店有售o既鎮店之寶「法式梳乎多士配鮮果及雪糕
嘩,原來西多都可以咁梳乎架,「小甜谷」o既甜品果真係極品!金黃色o既西多外皮煎得好夠香口薄脆,清香乾爽,其多士心鬆軟甜美,簡直係梳乎到不得了
法式梳乎多士配鮮果及雪糕
配埋伴碟o既雲尼拿雪糕同果醬一齊食,甜得別有一種風味,作為新店主打,超掂呀
!小弟愚見,如果餐牌上可以印埋主打食品o既圖片,相信顧客o既反應會更加熱烈。
法式梳乎多士配鮮果及雪糕
多得網上平台o既宣傳,朋友互相推薦及分享圖片,俾契妹發現「小甜谷」喺銅鑼灣新開咗分店,好奇心驅使二人特意相約一試。真係非常興幸能夠喺甜品店度品嚐到美味o既意粉菜式及鮮製特飲,仲見識埋西多如何也梳乎
,可以話係意想不到o既收穫呀!
2015-09-22
「紅」