認識我的朋友也知道我鍾意食拉麵, 我間中也會去食, 單單是銅鑼灣的選擇已經有不少, 今次我去了富士山55食. 見到店內海報介紹佢地有兩款季節限定, 一款是海瞻沾麵, 另一款是北海道松葉蟹沾麵, 由於我唔食生嘢, 所以我一定會選北海道松葉蟹沾麵. 牆上將貼了如何品嚐正宗沾麵的食法. 過了一陣, 北海道松葉蟹沾麵上枱拉~ 一上枱, 已被松葉蟹所吸引住, 蟹肉份量也不少, 有兩隻蟹鉗, 兩隻蟹腳, 蟹蓋裡放滿了拆了蟹肉. 另外仲有半隻溏心蛋, 紫葉和筍, 材料相當豐富. 我最欣賞就是枱上放有一個小爐, 客人有需要的時候可以隨時加熱. 我自己鍾意湯夠熱, 這樣我就可以由頭食到尾湯也是熱辣辣. 麵質尚算彈牙, 掛上較杰身的湯, 特別好味. 食麵當然不能缺少溏心蛋. 蟹肉夠鮮甜, 而且蟹鉗和蟹腳已經剝了部份瞉, 食的時候就方便好多. 焦點所在是蟹蓋裡放滿了拆了蟹肉和蟹膏, 混入少許一齊食, 更加好味. 食完麵記得要加個芝士飯. 這以用你剩下的湯混入湯而整成, 飯面還放了一些芝士碎. 上枱時已聞到芝士香味. 每粒飯也被濃湯和芝士包着, 非常好味, 又不會覺得太膩
認識我的朋友也知道我鍾意食拉麵, 我間中也會去食, 單單是銅鑼灣的選擇已經有不少, 今次我去了富士山55.

牆上將貼了如何品嚐正宗沾麵的食法.

過了一陣, 北海道松葉蟹沾麵上枱拉~

我自己鍾意湯夠熱, 這樣我就可以由頭食到尾湯也是熱辣辣.

麵質尚算彈牙, 掛上較杰身的湯, 特別好味.

食麵當然不能缺少溏心蛋.

食完麵記得要加個芝士飯.

這以用你剩下的湯混入湯而整成, 飯面還放了一些芝士碎.

上枱時已聞到芝士香味.

每粒飯也被濃湯和芝士包着, 非常好味, 又不會覺得太膩.

愛食芝士的朋友一定要試下這個飯.
  • 北海道松葉蟹沾麵
  • 芝士飯