2017-08-27 131 瀏覽
日式燒肉同串燒都係我嘅至愛,但如果有得揀,就梗係串燒正啲啦。對我來說,分別最大、最大嘅係,燒肉店自己嘅燒蔬菜永遠燒得不夠好,同埋種類少。所以,今晚嚟到和牛燒肉專門店,決定除了點個salad之外,專心淨係吃燒肉、燒肉同燒肉!首先,這裡的火炙和牛他他沙律不可以同西式嘅Steak tartare或韓式生牛肉相提並論,好在Menu上嘅嘢食都有圖睇,唔會有咩誤會。簡單嚟講就係一個日式沙律配好生吓嘅燒牛肉片,內有蘆筍、車厘茄及洋蔥等,食燒肉前打底必食。主菜方面,encore 上次喺尖沙咀分店食過好嘅厚燒牛舌,同叫咗特選和牛肉眼(鹽燒),之後追加咗和牛上牛排肉(汁燒)作比較。我們用心去燒,加上本身食材靚,係實好食嘅!不過坦白講,上牛排肉雖然比特選肉眼價錢平,但食起來感覺更好食,所以有時候不能說一定係一分錢一分貨嘅!何解為速食?就是因為跟餐廳協議了交枱時間囉!但這無損我們的心情,皆因我們也趕下場dinner噢!

日本產火炙和牛他他沙律

厚燒牛舌
特選日本產和牛肉眼(鹽燒)
日本產和牛上牛排肉(汁燒)

日本產火炙和牛他他沙律
厚燒牛舌
特選日本產和牛肉眼(鹽燒)
日本產和牛上牛排肉(汁燒)