2017-11-21 4630 瀏覽
天氣涼了,又到打邊爐季節,你鍾意一大班人熱熱鬧鬧定還是靜靜地嘅一人一火鍋呢?勝手係一間一人一爐既shabushabu店,除左火鍋以外亦都有串燒小食。價錢睇落有啲貴,但話晒係日本高級食材,一分錢 一分貨嘛~鋪頭位置百德新街中,小巷轉入的位置,真係有啲穩世嘅感覺。座位以吧枱為主醬料有麻醬同酸汁提供,可隨個人喜好點食未火鍋前,叫幾款串燒試下先免治雞棒,啖啖雞肉,記得沾蛋黃食,一流燒牛舌,雖然是厚切,但口感爽彈燒聖子,新鮮鮮甜,火候剛好雞肉泡菜卷,雞肉嫩滑,包著泡菜,令口感更有層次,不過個人覺得鹹了一點終於到主角出場喇湯底係有四款選擇:分別有壽喜燒、昆布鰹魚、立魚同泡菜,我鐘意食辣同濃味,所以選擇左泡菜湯底由左邊分別係鹿兒島西冷和牛A5、鹿兒島黑豚、雜錦菜籃,和牛淥兩淥已經可以食,入口軟淋,牛味唔算好特出,而黑豚淥8秒就可以食得架啦,肉質好爽口,豬味都幾濃厚,兩個比較我就鐘意黑豚多啲另外要介紹返個雜菜籃,真係有好多款唔同嘅新鮮蔬菜喺裏面,包括有鮮冬菇、金菇、豆腐、粟米仔、皇帝菜、紹菜、椰菜同芽菜等等,鍾意食蔬菜嘅朋友見到呢一個一定好喜歡打邊爐就係要食埋個烏冬先叫完美,無論係中式定日式,呢個稻庭

座位以吧枱為主
醬料有麻醬同酸汁提供,可隨個人喜好點食

火鍋前,叫幾款串燒試下先

免治雞棒,啖啖雞肉,記得沾蛋黃食,一流

燒牛舌,雖然是厚切,但口感爽彈
燒聖子,新鮮鮮甜,火候剛好

終於到主角出場喇

打邊爐就係要食埋個烏冬先叫完美,無論係中式定日式,呢個稻庭烏冬煮6分鐘就食得

呢餐真係大滿足
捧住個大肚腩出門口