2017-08-13 9974 瀏覽
有位中學時代所認識既老朋友係澳洲讀完書回流返黎香港,而今晚終於夾到時間聚逗啦!佢係外國食左咁多西餐,今晚就一於同佢見面食中菜啦我地喺銅鑼灣揀左間食京滬菜嘅樓上鋪,店內環境清雅幽靜,幾啱兩個人食下飯傾下計當中有一個係for二人嘅"佳餚宴"HKd$488,有齊燉湯、前菜、小菜同甜品, 見到入面嘅菜式都幾啱食所以我哋就點呢一個套餐啦先黎嘆啖茶,食下花生先今日既湯係“百合瘦肉燉湯”,一人一盅,清清地都幾好飲而“京式兩小碟”就揀左“醬牛筋”同“鎮江肴肉”,兩款都充滿骨膠原,正呀套餐嘅小菜有“宮保蝦球”,味道酸酸辣辣咁好啱夏天食“蟲草花翡翠苗”就炒得清嫩爽口“瑤柱賽螃蟹”係朋友既至愛,呢度都整得唔錯,蛋白都炒得幾滑兼唔會太膩而“紅燒獅子頭”就濃而不膩,當中伴有唔少 花菇絲、筍絲同津白!-朋友唔鍾意食水餃,所以店員好好咁幫佢轉做白飯,呢個獅子頭拎嚟送白飯真係一流呀“上湯水餃” 有兩大粒,菜肉比例適中,味道都唔錯㗎食到飽一飽之後仲有個甜品,今日嘅甜品係“杏仁豆腐”食完咁多比較濃味嘅京滬菜之後,食番個清清哋嘅杏仁豆腐就啱啱好啦
佢係外國食左咁多西餐,今晚就一於同佢見面食中菜啦

所以我哋就點呢一個套餐啦

先黎嘆啖茶,食下花生先

今日既湯係“百合瘦肉燉湯”,一人一盅,清清地都幾好飲

套餐嘅小菜有“宮保蝦球”,味道酸酸辣辣咁好啱夏天食

“蟲草花翡翠苗”就炒得清嫩爽口

“上湯水餃” 有兩大粒,菜肉比例適中,味道都唔錯㗎

食到飽一飽之後仲有個甜品,今日嘅甜品係“杏仁豆腐”

2017-08-13