朋友之前好幾年前去過北京exchange,最近有點掛住北京菜。最近他發現銅鑼灣有一間主打北京菜,即刻叫埋我一齊去食,以慰佢嘅思念之情。<北京烤鴨半隻> $258嚟得食北京菜,點可以唔叫北京烤鴨,除咗主角烤鴨之外,配料有青瓜、烤鴨醬同埋蔥絲,鴨肉單食已經足夠香口,用薄餅包裹烤鴨肉,再加上青瓜、蔥絲和烤鴨醬醬汁,配料就中和咗鴨肉嘅油膩感,使味道變得清爽。<高湯小籠包> $70/6小籠包size唔算大,正好可以一口一個,皮薄餡靚,點上醋汁、加啲姜絲一同入口剛剛好。<老北京銅鍋涮羊肉> $138(配料額外收費)朋友嫌唔夠喉,於是我哋決定叫埋火鍋,傳統北京銅火鍋一上枱,就見到清澈嘅湯底,清湯底用料簡單,有紅棗、杞子、大蔥、薑、蝦米等,畢竟清湯先能夠突顯出肉嘅質感。特別想提一提火鍋嘅醬汁,分別有辣椒油、腐乳同韭菜花,我哋另外叫多咗個傳統醬料——芝麻醬,侍應同我哋講可以將上面三種醬汁隨個人喜好加入芝麻醬內並攪勻,別有風味。配料種類豐富,肉類分別叫咗寧夏灘羊、魚片同埋雪花肥牛,寧夏灘羊擺盤精緻,肉質呈粉紅色,脂肪並唔算多,放入湯中輕輕灼熟,口感柔軟,比以
<北京烤鴨半隻> $258
<高湯小籠包> $70/6
<老北京銅鍋涮羊肉> $138(配料額外收費)
特別想提一提火鍋嘅醬汁,分別有辣椒油、腐乳同韭菜花,我哋另外叫多咗個傳統醬料——芝麻醬,侍應同我哋講可以將上面三種醬汁隨個人喜好加入芝麻醬內並攪勻,別有風味。配料種類豐富,肉類分別叫咗寧夏灘羊、魚片同埋雪花肥牛,寧夏灘羊擺盤精緻,肉質呈粉紅色,脂肪並唔算多,放入湯中輕輕灼熟,口感柔軟,比以往食過嘅羊肉味更為突出;魚片鮮美滑嫩,值得一叫;雪花肥牛顏色相比羊肉更為深色,薄薄一片好快就淥熟,沾點醬汁同樣不俗。另外亦叫咗唔少木耳、凍豆腐、金針菇、津白、土豆片等蔬菜,蔬菜吸收咗湯底精華,鮮美無比。