餐廳: Dim Sum Library
資訊:

2017-03-03 817 瀏覽
坐西食中最近金鐘PP開左好多新餐廳, 終於夾到日子同個朋友去試食.朋友介紹了這間Dim Sum Library老實說, 店名有點名不副實, 與其說 Library, 我覺得這裡裝潢像 Pub 多一點, 應該係Happy Hour的蒲點.餐廳環境不錯的, 是西餐廳的裝潢, 稍為奇怪的是門口 receptionist 是一位外國女子, 應該是店主想主打做外國人生意, 又或者直接點說, 厄鬼佬.打開餐牌, 這裡沒有 set menu, 全是 A la carte, 價格當然有點離地, 不過在金鐘PP用餐已經有心理準備, 就算是普遍名X酒家, 東X薈都必然要 over $150 per head.食點心前先要點杯靚茶, 既然來到, 冇理由點那些common的普洱, 香片, 我倆最後點了大紅袍 ($36). 跟一般中式酒家不同, 這裡的茶位不是計人頭的, 點一客茶可2個人同時享用!!! (除開只是$18/位, 抵!!!) , 餐廳好醒目自動自覺俾了2隻杯我地!食物方面, 命名可以睇得出係別出心思的, 刻意令客人覺得與傳統中式酒家不同. 感覺有點像中環的唐X小聚, 都係行FUSION路線.我地2個
坐西食中

最近金鐘PP開左好多新餐廳, 終於夾到日子同個朋友去試食.

朋友介紹了這間Dim Sum Library

我地2個女仔叫左3個點心,1個麵, 食物份量都唔少, 夠飽的

1) 鵝肝桂花燻糖心蛋 ($78)
鵝肝桂花燻糖心蛋
Comment: 賣相比味道好, 老實說, 鵝肝是不錯的, 味道唔太濃厚所以不會膩, 但唔係好食得出桂花味, 糖心蛋都食唔到有糖心, 個人認為有D 唔值.

2) 松茸冬菇包 ($52)
松茸冬菇包
Comment: 呢個幾有驚喜!! 在唐X小聚食過, 但呢間做得出色很多! 足料, 原隻冬菇在內, 包面做得很好, 乾身的, 但包很鬆軟, 熱烘烘送上, 味道一流!

3) 黑蒜燒賣 ($48)
黑蒜燒賣
Comment: 本人很愛燒賣, 這個味道都做得不錯, 選用了蝦肉 instead of 豬肉做涵料, 不過食唔出有黑蒜味...

4) 慢煮和牛湯麵 ($98)
慢煮和牛湯河
Comment: 呢個係整餐最出色的一道!!! 起初以為會唔夠分, 但結果分出了4碗, 蕃茄湯做得很好, 牛煮得很淋, 夠足料 (約有6件牛), 當中還有紅蘿蔔和馬蹄, 充滿蔬菜, 超健康!! 只係個河粉有點碎, 要稍為用力夾

整體來說, $170 per head 在金鐘午餐是很合理的價錢. 老實說, 在Island Gourmet食點心都差唔多價位! 太好了, 想約朋友搵個舒服少少既地方食中式野, 金鐘又多一個選擇啦!
2017-03-03
松茸冬菇包