餐廳: 金記冰室
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

當晚,我跟男仔朋友跟男仔朋友在 Palace APM 睇完戲 <使徒行者2> 後,便走到附近的茶餐廳 <金記冰室> 食飯!恰巧!今期 <金記冰室> 跟老夫子聯乘合作,兩者是否做到最佳拍檔?就真係要嚐過先知嘞!等了幾分鐘,我們被安排入座到一張可容納6人的圓枱!他好醒目,認為會搭枱,建議我跟他坐埋一邊!話口未完,即刻有食客跟我們搭枱!當時大約晚上 8:30,他想叫乾炒牛河,點知已河粉已賣晒!他只好別作他選,我選擇了邪惡又香口的 XO 醬炒公仔麵,而他選擇了另一款 crossover 系列的焗豬扒飯!食物及飲品很快便送上,很有效率!XO 醬豬扒炒即食麵 $75香氣洋溢!公仔麵炒得乾身又均勻入味!豬扒切成條狀,容易進食!整體都幾惹味!鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯 $68熱辣辣又酸香醒胃!他的豬扒跟我那碟的貨色似乎差不多!份量豐足!這個餐跟忌廉朱古力,由於,他在入場睇戲前,買了熱狗及汽水食!所以,他給我飲!凍忌廉朱古力 (少冰)就算我要求少冰,入口依然冰涼透心!甜美又香滑!我除了食XO 醬炒公仔麵,又叫埋加忌廉的凍飲,真係邪惡到極點呀!他則點了一杯熱檸檬茶
當時大約晚上 8:30,他想叫乾炒牛河,點知已河粉已賣晒!

食物及飲品很快便送上,很有效率!

XO 醬豬扒炒即食麵 $75

XO 醬豬扒炒即食麵
鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯 $68

鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯

凍忌廉朱古力 (少冰)
就算我要求少冰,入口依然冰涼透心!

凍忌廉朱古力

他則點了一杯熱檸檬茶解膩!
2019-08-16
$71.5 (晚餐)
XO 醬豬扒炒即食麵
鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯