有次喺旺角搵晚飯,經過「金西南米線」,係以前係銅鑼灣成日食,原來開咗旺角分店,就入去試下。主打雲貴風味嘅小鍋米線,即叫即煮,啱晒鍾意食辣嘢嘅人!我叫咗鯊魚丸、鹵水豬肚酸辣小鍋米線,湯底香辣惹味,酸味開胃,辣度唔會死辣,幾順口。鯊魚丸彈牙,豬肚夠爽,份量唔少,最後飽到食唔晒。不過最驚喜一定係佢哋招牌「金獎腩肉」!我叫咗做涼拌米線,拼埋豬大腸同牛肝菌,涼拌麻香味好正,但重點係個腩肉,炆得夠腍又入味,脂肪位唔膩,瘦肉位又唔鞋,入口即溶,完全唔會覺得heavy,真係明白點解係鎮店之寶,推介!小食方面叫咗幾款:麻辣手撕雞啖啖肉又唔乾,麻味十足;椒鹽炸魚蛋外脆內彈,有少少九層塔香,幾有特色;炸皮蛋豆卜配甜酸醬,酸酸甜甜中和晒炸物嘅油膩感;而白烚菜心就中規中矩,解一解膩啱啱好。飲品方面就叫咗豆漿同罐裝椰汁馬蹄爽,豆漿唔太甜,有豆味;椰汁馬蹄爽就清涼解辣,一啖飲落去好爽!總括嚟講,「金西南米線」真係CP值高,味道夠地道,選擇多,服務都算快,特別係招牌腩肉,真係要encore。下次一定會再嚟幫襯,可能試埋佢哋其他辣鍋口味!