2019-12-07 10 瀏覽
平日喺銅鑼灣嘅金田家都有幫襯下,去到將軍澳又有啲想食拉麵,冇乜idea去邊食,所以就都係揀返穩陣嘅金田家。將軍澳分店面積好大,而且裝修仲好有心機添!除咗日本拉麵燈籠🏮,仲有西式嘅波波燈泡,兩者想映成趣。餐牌供大家參考一下。我要咗黑豚拉麵追加咗一隻溏心蛋同埋木耳。黑豚拉麵分量十足,光是叉燒就不下六大片,一個人吃絕對足夠!而且叉燒心嫩口,叉燒邊又燒得微焦,十分香口惹味!拉麵是比較幼的,但微曲的麵條彈牙有質感之餘,更重點是可以適量的掛上一點濃郁的豚骨湯,兩者配合絕佳。溏心蛋已經放喺拉麵入面,溏心的蛋黃口感黏糯,蛋白則是滑不溜口,醬油味道深入蛋白蛋黃,十分推介。木耳絲是另外上的, 十分爽口,感覺清爽健康,加入豚骨湯底同食,更添風味。另外要咗山葵蛋黃醬餃子同埋薑汁柚子梳打。餃子煎得十分香脆可口,加上山葵蛋黃醬真的非常特別,絕對是有新鮮感之作!薑味柚子梳打不算很辣,柚子味卻是豐富的,非常清新,令人十分喜歡。

將軍澳分店面積好大,而且裝修仲好有心機添!

除咗日本拉麵燈籠🏮,仲有西式嘅波波燈泡,兩者想映成趣。

餐牌供大家參考一下。

我要咗黑豚拉麵追加咗一隻溏心蛋同埋木耳。

另外要咗山葵蛋黃醬餃子同埋薑汁柚子梳打。