2016-09-07 1750 瀏覽
今天沒去任食嘅日本放题, 轉戰了尖咀棉登徑的嵐山料理, 食返啲有質數嘅日本野, 門面很有日本FEEL呢!!!裝修不錯, 陰暗得來, 在射燈照射下, 帶點獨立空間, 氣氛唔錯不多餐廳使用平版, 欣賞餐廳推動電子化, 須然不是甚麼新鮮事, 但感覺幾HIGH 先來開胃前菜, 有三款, 分別係酸瓜, 海蜇, 螢光魷魚, 三款都帶甜酸,爽口, 但有不同口感, 真特別八爪魚沙律: 我女人至愛的沙律, 夠FRESH !!刺身怎可缺少, 刺身包括甘蝦/油甘魚/赤貝/金目鯛和左口魚, 甘蝦鮮甜, 赤貝/金目鯛肉質爽脆甜美, 材料非常新鮮, 味道及口感, 完完全全不能跟以量的放題比拼, 這裡始終以質取勝甜蝦蓉香芒卷: 一件甜蝦壽司平平無奇, 但配上芒果肉及伴碟的菜和沙律醬, 感覺變得矜貴起來, 口感清新開胃, 食多幾件也可以手打安格斯牛肉石鍋烏冬:安格斯牛肉肉味夠且鮮嫩, 配上軟滑烏冬, 一嫩一滑這組合, 簡直絕配, 但.....淡口味, is not my favor我愛濃味的, 野味的, 那麼, 燒牛舌就正合我心意,  燒烤得剛剛好, 沒有過火, 野味十足, 但唯一不足, 就是牛舌厚了一點,  略嫌韌
不多餐廳使用平版, 欣賞餐廳推動電子化
, 須然不是甚麼新鮮事, 但感覺幾HIGH
八爪魚沙律: 我女人至愛的沙律, 夠FRESH !!
我愛濃味的, 野味的, 那麼, 燒牛舌就正合我心意,  燒烤得剛剛好, 沒有過火, 野味十足, 但唯一不足, 就是牛舌厚了一點,  略嫌韌了點, 如能薄一點, 就最PERFECT!!
燒芝士年糕 :  年糕煙煙韌韌, 但無味, 但芝士味濃, 超有咬口, 配埋塊紫菜, 重好味, 下午茶最啱
咬落去,中間的芝士半溶而軟滑
有次食放題, 雞翼燒得過火, 又乾又韌, 完全放不入口, 但這裡.............. 所以有時真係需要有質素!!!
2016-07-28