2019-07-20 489 瀏覽
哩排食好多肥膩野, 個胃成日頂住咁, 今晚晚餐想食清淡d, 於是就去左海皇粥。海皇粥係我既童年回憶, 細個成日食, 但對上一次食已經係唔知幾多年前, 今晚突然有興致就行左入去。店面既裝修同坐位同我細個既回憶好似分別不大, 坐低望下餐牌, 發覺海皇粥已經唔再只係賣粥, 竟然仲有部隊鍋, 蕃茄米線, 湯飯等等。一心諗住食粥既我都係揀番粥啦菜乾排骨粥+油菜+熱豆漿個粥清淡之中帶少少咸香, 今日油菜係生菜, 豉油自動另上。至於豆漿要讚下, 夠熱之餘唔會甜蚊蚊, i like it艇仔粥+煎蝦米腸+凍檸茶朋友揀既艇仔粥勝在料多蝦米腸微微煎香,左 腸粉皮唔太厚, 落埋豉油食更好味。食食下覺得硬係差咁d野咁, 係油炸鬼呀! 叫之前都有少少擔心係d唔新鮮又un又凍既油炸鬼, 11蚊博一博睇下咩質素先~店員已經剪開左, 而唔係成條上。咬落去好彩唔係我擔心既野! 雖然不至於熱辣辣, 但温度keep到微温之餘食落係微脆唔un而且無擺左好耐既油味既, 用黎配粥先係完美既一餐最後仲嗌多左杯菠蘿特飲, 係海皇粥飲菠蘿特飲雖然好似有d格格不入, 但咁熱天時有果味特飲都可以一試

一心諗住食粥既我都係揀番粥啦

菜乾排骨粥+油菜+熱豆漿

艇仔粥+煎蝦米腸+凍檸茶
朋友揀既艇仔粥勝在料多
蝦米腸微微煎香,左 腸粉皮唔太厚, 落埋豉油食更好味。

2019-07-19