2021-10-13 518 瀏覽
好耐冇黎食啦😝大門係我暫時心目中全香港第三好食既拉麵。當然只限於佢哋招牌大門油麵,夠哂重口味,仲可以自己調較口味。今日獅子山八號風球,預先打左電話來,大門竟然有開門!!所以就滿心歡喜咁過左黎九龍灣分店嘆返碗拉麵😆大門油麵: 一如以往既重口味,有溫泉蛋,一片紫菜,荀,一片厚切叉燒同蔥花。而係底就有佢地既袐制醬油。食既時間一定要全部野撈均,其實官方食法仲會教埋你撈蒜蓉同辣油~而我自己就最中意落佢地既拉麵胡椒!加完之後香得黎又唔辣😝油麵既質感非常彈牙,用撈既食法真係特別Q彈😆😆叉燒都係絕對有誠意,厚厚一片開兩邊。雖然肉質有少少硬,但中間有脂肪層中和返,伴埋撈麵嘅醬汁食真係啱啱好😛不過如果食嘢唔習慣重口味或者太鹹既人士,都係食返普通拉麵可能會好啲。因為真係比較重口味。除咗拉麵之外,仲要多咗一份叉燒。總共有三片,一樣係厚切,抵食!叉燒: 另加有三片,夠哂厚。不過齋食就好乾,一定要同湯/油麵汁一齊食先食到。炸雞: 炸雞大大件夠哂熱同厚肉,加埋沙津醬真係好邪悪🤣味道唔會太鹹,都抵食既。大門雖然唔係咩特別高級既拉麵店,不過算係有特色同有自己風味既拉麵店。份量同價錢都成正比👍🏻油麵真係值得食!
大門油麵

叉燒