長沙灣一條青山道,就至少有5間唔同嘅米線鋪頭,對於鐘意食米線嘅我黎講,真係勁方便!之前試過川味撈米線,今次就揀咗湯米線。平日夜晚7、8點去食,鋪頭大約一半滿,都有唔少空位,坐得都舒服。店員執完枱就坐低嗌餸,叫咗個肥牛、海帶肉醬酸辣湯米線,比我想像中足料,份量正常,特別中意食呢款海帶,有咬口,而肥牛都唔太差,無煮得太熟,否則好驚老得濟。湯底嗌咗小辣,但話就話酸辣,竟然無乜酸味,有啲失望,辣都係因為面頭個浸辣油同炸醬浮出黎,整體湯底比較淡而無味,最差係米線竟然有幾條好硬,唔通係煮定再碌返熱上菜?整評唔會話差,始終佢價錢都係街坊價,但質素有改善空間,希望下次食會好啲。
肥牛、海帶肉醬酸辣湯米線
2022-10-27