2020-06-07 3286 瀏覽
可能因為高雄討論太過熱烈,呢兩日網上個個都講關於台式美食。酒鍋有先見之明,喺呢個消息未正式公布之前,老早已經推出了一系列嘅台式超值套餐。前星期和朋友恩師勁哥食過午飯,係佢主場銅鑼灣,我提議食呢間,整番個台灣風味。酒鍋食晚餐就食過兩次,但反而午餐真係未試過。銅鑼灣嘅午市原來人不多,而可能正因為呢個原因午餐就出奇地平。平時你食普通嗰啲茶餐廳可能都要五六十,呢度全部用料上乘又有鍋物又有黑松露油鴨又有什麼酸菜魚,都只係最貴$70有找。講真呢個價錢淨係食環境都一流。如果我喺銅鑼灣返工,我諗我日日都可以嚟食飯。勁哥選的胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯,宣傳單張寫抗疫首選,的確,感覺又健康又滋潤補身。我想講呢碗野真係非常驚喜,碗野大到差唔多有成隻雞咁多,而且胡椒豬肚好入味,好煙韌,加上大大件花膠,仲有鮮甜雞湯。勁哥不嬲好有要求,都大贊呢碗野好好食。你可以配飯、米線和紅薯粉,選了薯粉只因最吸味,又彈牙。點解我會睇中呢間餐廳,全因朋友E先生post了呢個鴨脾太陽蛋配黑松露蛋炒飯,淨係睇樣已經吸引到冇輪。即叫即整過鴨髀炸到好香,鴨皮好脆,令我想起今朝寫來自高雄嘅鴨肉珍,唔知點解鴨肉嗰種甘甜好特別。煎好超靚嘅太陽蛋加
可能因為高雄討論太過熱烈,呢兩日網上個個都講關於台式美食。

酒鍋食晚餐就食過兩次,但反而午餐真係未試過。

講真呢個價錢淨係食環境都一流。

如果我喺銅鑼灣返工,我諗我日日都可以嚟食飯。

勁哥不嬲好有要求,都大贊呢碗野好好食。

你可以配飯、米線和紅薯粉,選了薯粉只因最吸味,又彈牙。

煎好超靚嘅太陽蛋加上黑松露,點上蛋白,係最好的配搭,我在想如果有支香檳送就會好正。

個炒飯亦都炒得唔錯,每粒都有好多餸,一口飯包含鴨肉加上炒飯絕對是非常滿足。

飲品嘅選擇相反就冇咁多,選擇嘅芝士奶蓋靜岡綠茶,不錯。

勁哥嘅珍珠奶茶,亦都係水準之上,不過之後先至發現原來唔飲飲品,仲可以有滋補燉湯選擇。

蠢咗,眼大睇過龍,下次要睇清楚先好揀。

高雄人,你選好了下個對象?

銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓

港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘