餐廳: Porterhouse - Seafood & Steak
資訊:

2021-09-01 6395 瀏覽
🎉熊妹年一度嘅生日又來啦!打響頭炮嘅係貓妹,豬妹同埋羅賓漢,帶着熊妹嚟到中環呢間《Porterhouse》食貴價西餐。📌喺蘭桂坊斜路直上,十字路口位嘅加州大廈7樓,全層就係《Porterhouse》喇!📌華麗貴格嘅酒莊,擺放着一支支貴價嘅紅酒🍾,琳琅滿目,感覺舒服。😌📌餐廳環境好寬敞,四人枱,沙發枱🛋都有,全部都好大一張,枱與枱之間有一段距離,坐得好舒服,一啲壓迫感都冇。📌西餐Menu由頭盤、沙律、小食、肉食、配菜到甜品乜都有,主打牛的扒房《Porterhouse》當然有好多款唔同部位嘅牛扒選擇,包括bone in steak, rib eye, striploin, Angus, Wagyu等等,真係未食都興奮。松露凱撒沙律,$198📌熊妹食西餐前菜最愛食沙律,因為想有啲蔬菜疊住個胃再食肥膩野。典型凱薩沙拉🥗的羅馬生菜,青翠嫩綠,新鮮的青菜味,撈上鹹味的凱薩沙拉醬,仲有粒粒脆卜卜的麵包糠,比較驚喜的係有一片片新鮮黑松露鋪面,聞落未算好香,撈埋沙拉菜,長身發出清幽嘅松露味,新鮮嘅食材,新鮮嘅味道。再驚喜的係仲有水波蛋係中間,蛋汁撈埋沙律菜再添多一重滑流感。日本和牛他他配魚子醬,$308

松露凱撒沙律
松露凱撒沙律,$198

日本和牛他他配魚子醬
日本和牛他他配魚子醬,$308
貓妹點名想食呢個和牛他他,價錢都唔平㗎,因為用料上盛。

他他其實即係將啲食材切成粒粒狀,然後撈上醬汁變成一個開胃嘅菜式。

話明頭盤,預咗份量唔係好多,新鮮和牛肉切成粒粒,撈上酸味醬汁,都依然食出牛牛鮮味同油脂,配上面頭粒粒魚子醬鹹鹹地,感覺細細地一啖都食左一百蚊落口,非常貴價。

美國草飼純正黑安格斯西冷
美國草飼純正黑安格斯西冷,$588
鍾情食牛的羅賓漢揀牛就最行喇,揀左安格斯三成熟。

美國草飼安格斯牛餵食開草同粟米,果然係草飼牛。

牛肉肉質粉嫩,一啲血水🩸都無, 口感鮮嫩,一啲都唔鞋口,外皮煎得脆脆地,重牛味又唔生,果然係出名排房,真係冇令人失望。

卡真香料薯條
卡真香料薯條,$68
配菜來講,西餐食牛又點會唔配薯條呢?薯條🍟係幼身薯條,卡真係調味香料,
類似孜然味又唔係孜然味咁重口味,就係鹹鹹地,咁香脆可口,當然係食完一條條,食極都唔停啦。

忌廉焗菠菜
忌廉焗菠菜,$98
📌豬妹話想食忌廉菠菜,真係每個人嘅口味都唔同。

細細碟一兜,焗起嚟好香,芝士忌廉汁撈係啲絞碎嘅菠菜🥬入面,食幾啖已經好漏,不過味道真係好惹味。

蕃茄牛油果沙律
蕃茄牛油果沙律,$98
熊妹食完個頭盤沙律意猶未盡,見到有呢個蕃茄牛油果簡直岩哂熊妹口味,

番茄牛油果都幾夾,蕃茄🍅酸甜好新鮮,牛油果🥑軟淋好熟透,感覺食落好健康,可以解一解頭先睇大餐的油膩。

和牛漢堡
和牛漢堡,$198
📌熊妹對漢堡🍔情有獨鍾,去扒房食和牛漢堡會唔會別有一番滋味呢?

果然,和牛漢堡排好juicy,好有肉汁,好軟淋,加埋典型配撘的蕃茄片🍅,生菜片🥬,芝士片🧀,仲加埋太陽蛋🍳, 多種食材多重味道,非常豐富,最特別係加入左墨西哥辣椒🌶️,點到少少已經好辣好惹味,呢個和牛漢堡,熊妹心滿意足。

仲跟一兜幼身薯條,好飽呀!

📌Cheers!🍷最開心的莫過於一班好友係生活百忙中都記得慶祝生日,多謝各位!🙇🏻‍♀️
2021-08-08
生日