2018-04-26 714 瀏覽
今晚食到好飽呀!食到咁上下其實都已經有飽感,不過個湯底實在太吸引了,越滾越出味,好鮮甜的而且我地今日好好彩,被安排坐係窗口位,可以見到成個景觀一出𨋢門就見到好新鮮既海鮮其實餐廳內籠好有特色,由裝潢、餐牌、以至餐具,都很讓我印象深刻酒火入鍋呢個鍋有5個味道,中間鍋底有木瓜同鮮蝦,平時真係無見過會同木瓜做鍋底,好有新鮮感呀仲有是由幾種酒整成的,點左火之後,濃郁的酒味四散再加埋湯及冰塊,就出現仙境的效果而其他鍋底分別係龍蝦湯+蘿蔔牛腩湯+四川麻辣湯+沙嗲湯我特別喜歡四川麻辣鍋無辣不歡的我當然會選擇食麻辣鍋不過中間既酒鍋原來味道是很清甜的,我不停勺黎飲而龍蝦湯同蘿蔔牛腩鍋味道都好濃,啲料好足,好似越夾越有海鮮併盤全部都好乾淨,啲蜆完全無沙的同埋蟶子同蚌都起哂肉,好體貼蟶子是非一般的肥美,而且仲好爽甜帶子超級厚肉,啲海鮮都好鮮甜頂級安格斯牛頸脊脂肪分佈好平均,牛味夠濃開心小企鵝外觀好可愛實質是墨魚丸中間仲有一粒粒既墨魚添,而且一啲味精味都無好爽口黑毛豚肉片黎到既時候先知份量原來咁多豚肉片切得好薄,一層脂肪一層豬肉,好有層次,所以食落唔會膩蜂巢豆腐吸湯力好強左:peach on the beach
而且我地今日好好彩,被安排坐係窗口位,可以見到成個景觀

一出𨋢門就見到好新鮮既海鮮

酒火入鍋

酒火入鍋
仲有是由幾種酒整成的,點左火之後,濃郁的酒味四散
再加埋湯及冰塊,就出現仙境的效果

而其他鍋底分別係龍蝦湯+蘿蔔牛腩湯+四川麻辣湯+沙嗲湯
我特別喜歡四川麻辣鍋
無辣不歡的我當然會選擇食麻辣鍋
不過中間既酒鍋原來味道是很清甜的,我不停勺黎飲
而龍蝦湯同蘿蔔牛腩鍋味道都好濃
,啲料好足,好似越夾越有

海鮮併盤

全部都好乾淨,啲蜆完全無沙的
同埋蟶子同蚌都起哂肉,好體貼
蟶子是非一般的肥美,而且仲好爽甜
帶子超級厚肉,啲海鮮都好鮮甜

頂級安格斯牛頸脊

頂級安格斯牛頸脊
脂肪分佈好平均,牛味夠濃

開心小企鵝

開心小企鵝
外觀好可愛
實質是墨魚丸
中間仲有一粒粒既墨魚添,而且一啲味精味都無
好爽口
黑毛豬豚肉片

黑毛豚肉片
黎到既時候先知份量原來咁多

豚肉片切得好薄,一層脂肪一層豬肉,好有層次,所以食落唔會膩

蜂巢豆腐
吸湯力好強

左:peach on the beach (grape+pineapple+peach)
右:summer delight (mango+pineapple)
我就飲peach on the beach, 菠蘿味比較重,反而飲唔出有桃味,不過味道都好fresh, 好岩打邊爐飲

2018-04-25
  • 掛架頂級安格斯牛頸脊