2016-06-30 549 瀏覽
好耐冇黎銅鑼灣食野。今日去左名館食晚飯。好鐘意呢度既feel。餐廳裝飾靚之餘,間餐廳又係14樓,可以睇到銅鑼灣既夜景,其實幾有feel。叫左個燉湯黎飲。金石斛花燉鹧鴣。第一次飲呢個湯,碗湯燉得好夠味。我諗應該燉左好耐,鷓鴣既骨已經係燉到入口即溶。骨頭都可以入口即溶,真係好勁。個湯擺左好耐都好熱,飲落口勁舒服。鐘意佢夠足料,而且價錢公道,抵食。之後叫左個黑椒雪花牛仔骨。68蚊,價錢冇得講。一上菜,好大陣黑椒既香味,熱辣辣。牛仔骨唔會煮得太老,口感鬆軟,加埋黑椒既香味,好惹味!仲叫左個飯焦鳳凰蝦,呢個係我今日最鍾意既菜色。個炒飯加埋飯焦真係好香,食到停唔到口。飯粒粒分開,仲有大大粒既鳳凰蝦,大約有7至8隻,真係落足料!飯焦加埋鳳凰蝦,個味道真係好香。88蚊大大兜,咁多蝦,算係抵架啦!最後叫左杯自製有機豆漿,原來係裝係依家好流行既燈膽杯,幾得意。其實豆漿個個都係冇話好特別,因為我唔係好識得飲豆漿,但覺得好飲係因為個豆味好重,同我細個媽咪自己整既豆漿一樣,好足料好香。而且自製豆漿其實係冇咩甜味,所以出邊飲既豆漿好甜,係因為放左好多糖。而呢個豆漿放既糖比較少,所以可以飲到比較清甜同埋好濃既豆味。
好耐冇黎銅鑼灣食野。今日去左名館食晚飯。
好鐘意呢度既feel。
金石斛花燉鷓鴣
叫左個燉湯黎飲。金石斛花燉鹧鴣。
黑椒雪花牛仔骨
飯焦鳳凰蝦
有機豆漿
最後叫左杯自製有機豆漿,原來係裝係依家好流行既燈膽杯,幾得意。其實豆漿個個都係冇話好特別,因為我唔係好識得飲豆漿,但覺得好飲係因為個豆味好重,同我細個媽咪自己整既豆漿一樣,好足料好香。而且自製豆漿其實係冇咩甜味,所以出邊飲既豆漿好甜,係因為放左好多糖。而呢個豆漿放既糖比較少,所以可以飲到比較清甜同埋好濃既豆味。18蚊一杯,本人覺得值既!

整體黎講呢度既菜色其實同酒樓有得比,有d菜色甚至高質過酒樓,而且價錢比酒樓平。所以以後有咩大時大節都會考慮再黎,平又高質呀嘛!
金石斛花燉鷓鴣
黑椒雪花牛仔骨