2020-12-16
限聚令冇得fine dining,不如lunch 食好啲啲!尖沙咀亞士厘道新開的SUSOSHU 日本料理,由日本大廚主理,每日精選日本上等食材,主打壽司 (Sushi)、蕎麥麵 (Soba) 及日本酒 (Nihonshu),所以取命為SUSOSHU。餐廳以簡約木色作主調,走高檔路線,Lunch Set 有八款選擇由$178至$498不等,豐儉由人。我當然要試吓SUSOSHU 自家製的蕎麥麵啦!我選擇的蒲燒鰻魚玉子蕎麥麵套餐,還包括前菜、卷物及季節甜品。厚身的蒲燒鰻魚加煎雞蛋底,超大塊!蕎麥麵果然香滑爽口很不錯!藍帶美女廚神Ada 就食壽司、天婦羅蕎麥麵套餐,一次過滿足三個願望!壽司併盤有鰆魚、吞拿魚腩、鰤魚、立貝、松葉蟹醋啫喱、吞拿魚小卷及鮟鱇魚肝,手握壽司用上赤醋飯,味道非常好,很有身在日本的感覺!然後有凍蕎麥生麵及天婦羅,亦相當有水準,這一頓午餐確實令人驚喜,12月晚市仲有8折優惠,真希望疫情快些好轉可以再來吃~
蒲燒鰻魚玉子蕎麥麵套餐
壽司、天婦羅蕎麥麵套餐
天婦羅蕎麥麵
季節甜品