2008-11-08
前一排係我既生日,但因為同Test Week相撞,所以就延遲左成兩個禮拜先去補食生日飯,本來係想去其他酒店食,但好多都Full Booking,唯有退而求其次去佐敦龍堡食。本身都唔抱太大期望去,但去到食下食下又發覺唔錯啵。除左環境舒適,富悠閒感覺外,食物選擇方面也不錯(當然不能與大酒店相比)。冷盤: 有五款已預先撈好既沙律,全部都好好食又唔肥太Heavy。特別鍾意一款日式醬汁醃漬物,好食到暈!也有日式冷麵同中華沙律,味道較淡!另外有簡單的材料和沙律醬汁俾你自己調製,材料都好新鮮!刺身/壽司: 刺身有三文魚,吞拿魚,魷魚和立魚。Refill 得又快又多,而且全部都好肥美新鮮又唔腥口,幾正!壽司係用膠袋包住,有熟蝦,蟹子蝦子,吞拿魚沙律等軍艦壽司。不過無我心愛既腐皮同玉子壽司,都相對失色啦!麵包: 三款麵包以小型保暖箱裝住,只試了蘑菇Pizza,可惜味道普通。熱盤: 熱盤選擇唔錯,有即做粉麵,雜肉批,咸煎堆,炒菜,臘味飯,焗薯,龍利柳等。雖是一般菜色,但味道都做到水準以上。而湯也有白湯和中湯,但卻帶油膩。甜品: 款式出預期的多,而且全部都幾好食(可能係嗜甜的我什麼都覺好食掛?!)我''淺嚐
另外有簡單的材料和沙律醬汁俾你自己調製,材料都好新鮮!
甜品: 款式出預期的多,而且全部都幾好食(可能係嗜甜的我什麼都覺好食掛?!)我''淺嚐''了十多款甜品,但都沒有試完全部。除了肚氣不爭氣以外,Refiil時推出的新甜品也令愈飽足十三成的我無法作戰下去。選以數款較特別的來評,第一是綠茶慕絲杯,味道很清新口感也很豐富,和慕絲面上的草莓醬好夾。第二是麵包布甸,安哥了三次,真係好好食。口感Rich得黎又唔會太滯,而且香氣十足。不過一定要熱烘烘的才好食,一但凍左就會變到好油。第三係Tiramisu,酒味和咖啡味嚴重不足,但Mascarpone就打得好滑,好有芝味,加埋個好輕身既海綿蛋糕底,確實唔錯。第四係青蘋果果凍,呢道果凍out-looking好掂,係玫瑰花型架!內裡清新的青蘋果甜味加上果凍爽既口感,十分正!最後係蕃薯糖水,蕃薯好甜好潤,糖水薑味十足又唔會太甜,徐徐流入口出,超幸福!同場加映雀巢杯裝雲呢嗱,朱古力同紅豆雪糕任你食同蘋果汁西柚汁橙汁檸茶咖啡奶茶任你飲!
環境: 因為樓底高夠光猛,今日又冇咩人,所以好有假日悠閒既感覺!
服務: 呢度侍應好抵讚!快快爽手幫你收碟之餘,見我地係度影相,又會主動問我地使唔使幫忙。D廚師又會係甘行黎行去,係到睇d野食夠唔夠。個個都唔會黑口黑面,態度好過大牌酒店果D多多聲!
雖然呢度唔係酒店星級水準,但就有鄰家既感覺。以呢個價錢,會有番食既空間=〕