2015-01-05 3058 瀏覽
今次鳥蛟騰行山之旅其中一個目的就係要去合益蜂場食晏,雖然捃定電話地址,但原來果頭手電係接收唔到,行到好攰又要捃一輪先捃到在十字路口時都唔係咁覺眼有個指示牌有一顆木瓜樹企響樹歡迎我地,仲有兩三條狗...... 當中有一頭狗伏在石欄內向我勁吠,嚇到我半死,老闆解釋可能我有染髮,因那頭狗專向外籍人士吠...... 就係依樹,急不及待衝入去坐低休息,可能過晒午餐時間,內裡靜靜的,已沒有其實遊人;己經下午三點,老闆們話如果我地遲多五分鐘,佢地已經出咗去釣魚喇。地方不算大 ,室外有一個小小的蜂場和少少農地在荒山野嶺地方居然有咁多選擇,真好!先來解渴冰飲鹹檸七和鹹檸樂 (本來係ORDER檸樂,但這兒只有鹹檸檬,故有些改為鹹檸七)鹹檸檬係老闆佢地自己浸的。先來半隻客家咸雞,我覺得可以再咸番些少,上檯時雞是暖暖的,應該係有客人ORDER再輕輕翻熱,肉質不算嫰滑,但水準也不錯!這碟家鄉炒米粉很足料,一點也不油膩,非常好 ! 最後老闆捧上一碟石蠔,ORDER前老闆已老實說今次D石蠔唔夠肥美,但很鮮甜,所以我們也叫了十隻。聽聞這兒的石蠔是來自附近的印塘洲 。老闆親自教我地開蠔,仲話我地知蠔殼上依附著不多不少的
在十字路口時都唔係咁覺眼有個指示牌
地方不算大 ,室外有一個小小的蜂場和少少農地
在荒山野嶺地方居然有咁多選擇,真好!
鹹檸七
鹹檸檬係老闆佢地自己浸的。
客家雞
家鄉炒米粉
這碟家鄉炒米粉很足料,一點也不油膩,非常好 !
清蒸蠔

老闆親自教我地開蠔,仲話我地知蠔殼上依附著不多不少的小蠔殼,打開後內裡也藏著迷你蠔仔,我見識少,第一次開心大發現 !
清蒸石蠔
雖然唔肥美,但也很鮮甜啊!

最後還要了一支鹹檸蜜試試,不錯!
本來想喝木瓜魚湯,但可能太晏.....沒有....

行山地方有此食店作為中途加油站,確實難得。

題外話/補充資料: 正值秋冬季節,走前還買了兩瓶新鮮蜂蜜
2014-12-20
鹹檸七