2017-10-27 1280 瀏覽
約左好姊妹去銅鑼灣Shopping, 心血來潮想食炸雞, 於是係網上search到一間較近Time Square既韓國餐廳食dinner。平日晚7點左右, 人流慢慢開始多, 直到8時左右, 餐廳內已經接著多人, 更座無虛席, 入座起計用餐時間90分鐘。呢度有多款炸雞、烤雞, 不過有部分款式已經售罄, 另外更有韓國麵食、小食、酒類飲品等供應。唔飲酒既我揀左呢款【蘋果特飲】HK$58大大杯, 有一串軟糖襯托, 賣相較為吸引, 不過呢杯飲品味道偏淡, 更不是有汽梳打, 食完軟糖再飲就更加淡味。【雙重芝士炸雞】HK$175炸雞有有骨同無骨選擇, 兩款價錢亦一樣, 懶人既我地當然揀無骨炸雞炸雞唔會油膩, 外表炸得超香脆, 芝士粉佈滿每一件炸雞, 白色芝士粉為鹹香芝士味, 芝士味較淡, 而另一款就是甜甜的芝士, 芝士味為濃一點。炸雞肉質嫩滑, 保留左少許肉汁, 唔錯。雖然天氣還未轉冷, 但呢度已經推出左芝士火鍋。【特級芝士火鍋】HK$278火鍋有一小火爐烘著, 令芝士慢慢由和暖轉為熱...至於食材包括有手工流心芝士年糕、紫薯年糕、美國豬仔骨、黃金炸薯條、腸仔、車厘茄同埋麵包粒, 而芝士可以免費額外

唔飲酒既我揀左呢款【蘋果特飲】HK$58
蘋果特飲

【雙重芝士炸雞HK$175
炸雞肉質嫩滑, 保留左少許肉汁, 唔錯。
雙重芝士炸雞

雖然天氣還未轉冷, 但呢度已經推出左芝士火鍋
【特級芝士火鍋HK$278
火鍋有一小火爐烘著, 令芝士慢慢由和暖轉為熱...至於食材包括有手工流心芝士年糕、紫薯年糕、美國豬仔骨、黃金炸薯條、腸仔、車厘茄同埋麵包粒, 而芝士可以免費額外加一次, 芝士較杰, 味道唔會太濃~
特級芝士火鍋

呢個套餐份量唔多, 兩個人Share食都唔會太飽, 仲可以order其他野食。豬仔骨很入味, 有甜甜地既燒汁, 就咁食已經好夠味。芝士年糕口感煙韌, 再點芝士食, 芝士味更濃郁。麵包粒烘至有點點硬身, 浸入火鍋中吸到芝士醬, 更易食到軟滑芝士。

個人認為芝士火鍋價錢偏貴, 但每年一次既季節性火鍋, 還可以一試。

呢間餐廳大約8點左右人流較多, 上菜比較慢, 但又設有限時用餐, 未必可以慢慢閒聊, 要急急食咁準時交檯。
雙重芝士炸雞