2K
2017-03-08 1311 瀏覽
早午餐加下午茶一次過,宿醉未醒,好很醉啊 ﹗痴左線咩,十點鐘爆晒場,有無咁好食呀?可口可樂夠晒冰凍降降溫 ﹗酷熱天氣行到身水身汗,好采冷氣夠勁乍!每到飯市必定高朋滿座,要平心靜氣耐心等候,15 分鐘叫幸運,30 分鐘叫正常。人山人海好采剛有單丁位唔洗等乍,坐低等足 30 分鐘終於有得食!真好生意。硬係覺得無以前咁好食既?不過我主要係食辣椒油,哈哈!所以最好以後都係少點配菜、多點粉麵,可以撈更多辣椒渣,諗下都開心,正呀!魚蛋鴛鴦加肚加底走蔥,居然出到金錢肚,您好野 ﹗又腍又入味,半爽半腍又帶一丁點彈,比牛腩更加出色,Good!魚蛋牛腩鴛鴦加底加皮走蔥,香脆有肉有骨的炸魚皮,重口味略咸略硬,浸湯半響變得半腍半脆濃度適中好好食,帶埋甜美湯汁品嚐,鬆化香口人間極品。加上腩汁的醬油湯汁份外濃郁甜美,牛肉味清爽,回味無窮。瘦牛腩黏著肥膏非常有趙頭,食落又不太肥喎。醃味充滿滷水清香,完全滲入牛腩纖維之中,還算合格。魚蛋鴛鴦加腸加底走蔥,叔叔們負責樓面及坐位安排,嬸嬸們負責廚房出品。果真係慢工出細貨,熱辣辣輕煙飄飄送上,香噴噴正到震啊!雪白結實的招牌魚蛋,彈力無比,魚味濃濃而泛著咸香,高質滿分!醬油湯

魚蛋鴛鴦加腸加底走蔥,叔叔們負責樓面及坐位安排,嬸嬸們負責廚房出品。果真係慢工出細貨,熱辣辣輕煙飄飄送上,香噴噴正到震啊!雪白結實的招牌魚蛋,彈力無比,魚味濃濃而泛著咸香,高質滿分!醬油湯汁清甜可口,不膩亦不濁,越飲就越想飲多幾啖。

熟麵嚥韌彈牙,河粉軟棉滑溜,唔會硬掘掘,帶湯力特強,滾熱辣掃入口非常滿足。超好味,好好味,無得彈!豬粉腸,經常被報導的極品豬粉腸,滑彈鮮嫩,外彈內軟,水潤甜甜,甘香不苦澀,實在太利害喇。

牛腩河走蔥,受寵惹驚,居然比坑腩我呀 ﹗坑腩位不得了,好感動啊,大愛 ﹗鬆軟的牛腩滲出澎湃肉汁,甜美醬油湯跟清爽滷水汁打得火熱,食得津津有味。牛筋黏黏膠膠,棉滑軟軟,醃味濃濃,超水準表現。不要怕醜,跟棉滑河粉大注大注啜入口中,豪邁奔放,好幸福啊 ﹗

消失的辣椒渣,還返比我呀!辣椒渣係幾年前開始突然消牛得無影無蹤 ﹗問叔叔唔係講、問嬸嬸都唔係講,只回句係得油架乍,無架喇。您地到底收埋晒辣椒渣去邊呀?依家次次黎都無渣食,非常失望及傷心呢。一直等待再等待,搞錯呀!幾年黎都只得油,少少辣椒渣都無,是否真的那麼孤寒?

粉麵都係其次,我主要係食辣椒渣,淨油唔夠香又唔夠辣,落左三羹都只能免強有一絲絲微辣,真可憐啊!大量辣椒淨油掛在每條粉麵之上,大啖大啖地將染得紅紅粉麵索入口中,微辣微香,不能滿足到我對刺激勁辣的期望啊 ﹗為左我最愛的辣椒渣,可以唔洗再黎喇,回歸新蔡好過囉!

其實份量真的太少,食一大一細碗都得只 7 成飽,還是肚餓呢。
可口可樂
淨豬粉腸