2020-06-10 32 瀏覽
冇得去旅行冇得食台灣野,好彩屋企附近有呢間台式小店,表面睇平平無奇,但食過之後真心覺得所有食物真係有心製造,完全有台灣水準。叫咗兩個便當,一個鹽酥雞扒便當,另一個炸蝦餅加甜不辣,先講鹽酥雞扒,份量十足,即叫即做新鮮炸起特別香脆,雞扒好入味,而且入口好juicy無乾爭爭感覺,便當內的滷肉用來撈飯食,好惹味呢。炸蝦餅咬開見到鮮蝦粒,難怪咁彈牙,啖啖鮮蝦味,正。甜不辣真係唔辣架,而係魚餅咁,好好味,另外加多左2隻雞亦,食完都咪話唔飽。除左主菜好味,我覺得連配菜都好出色,糖心蛋流黃好正,蕃茄仔原來用梅汁醃過所以食入口甜甜酸酸,好味又開胃。成個便當我竟然可以食得曬,因為真係太好味啦!台式飲品唔一定要係珍奶,今次我飲冬瓜檸檬加椰果,酸酸地我超鐘意,朋友飲芋泥奶茶,佢話好香好滑,呢間餐廳真係可以幫我解下對台北的相思之苦。