2019-02-11 714 瀏覽
又一次收工行去油麻地 再次經過和譽發大廈 這兒真是愈來愈多食店 一邊睇樓下水牌一邊睇埋openrice😎最後私家廚房成功突圍而出🥳🥳 因為男友話西餐成日都食 難得有中菜 就一就你啦🤪冇改錯名 上到去好有「私家」既感覺 唔好請間開左好多間房 就連一間房都分開左幾張桌 唔會隔離桌都聽到你傾計既內容 佢個餐牌勁啦 好多野食選擇 成10頁紙 每頁都係密密麻麻 選擇困難症既我地終於選到2個小菜 1個小食 另外重嗌左碗湯暖下胃先先到既係漣漪飄香 這款餐牌唔多覺 但就係店員介紹我地既 話係得獎美食黎架 ($38@件)見唔係太貴又好似好勁 同埋又可以散嗌 所以就試試 原來係蓮藕夾左幾層 然後應該內有小小肉 再脆到卜卜脆 又脆又爽口感真係1流 同埋配上自家制蘋果喼汁 這個前菜真係必點之選👍🏻👍🏻👍🏻然後就點了個精選冇味精足料燉湯 是日靚湯係南北杏燉雞腳 熱辣辣既湯飲完真係好舒服😌 始終雞腳有小小油 但味道好出 好飲燉左好耐咁👍🏻👍🏻小菜就點了豆豉炒大蜆($138)嘩 真得勁開心 因為份量好多 d蜆食極都重有 而且豆豉再加埋辣椒🌶️去炒 微微地辣再加上蜆既鮮味 炒得幾好 同埋個芡汁又唔會太過杰身另外就是鹹蛋
另外就是鹹蛋黃冰鮮中蝦($148) 又係份量頗多的 印象中好似有成十幾隻 每一隻都被邪惡既鹹蛋黃包圍住 雖然有炸過 但就唔會好油 同埋連蝦殼都弄得卜卜脆 這個價位很值
最後重有個冰鎮菠蘿😙
整體黎講 湯類就偏貴左小小 但小菜類價錢頗抵食 因為係大碟得黎有質素 下次搵多d朋友仔食先😋😋