2018-05-17
今次係我第一次寫食評,有少少緊張本身我鍾意飲飲食食,所以我就入左這行講番正題先~是日係補祝母親節,所以就遷就媽媽選擇比較近餐廳,屋企附近所有中餐廳都食過,甘我就話事,選擇最近既酒店內餐廳Moreish Malt,因為我知觀塘那間那日平時都好忙,所以選擇紅磡分店試下一行6人,我父母,細妹,細佬,細妹男朋友同我,大約1930到達餐廳我地全部人都有選擇困難症,吾知點落手,我就提議要個Family Set for 4 位,再另加食物,甘咪吾使選擇甘多~~響我地選擇好后,立即送上意大利香草包with油醋另外套餐包括左餐飲,我地叫左冬檸茶2杯,冬奶茶,熱檸茶由於我同爸爸喜歡飲酒,叫左2杯stella第一道係新鮮打爛磨菇湯,好有口感第二道係牛油果三文魚籽蟹肉多士,好脆口,又吾會太膩第三道係紐西蘭肉眼扒跟炸薯條,美國有骨雞胸跟芝士通心粉,配菜有4樣可以選擇,但係主菜就無得選,肉眼扒叫左7成,都好juicy,我就食開5成,因為我屋企人吾接受太生,所以叫7成,另外餐廳好細心,有骨雞胸幫我起左D骨,方便左我地切,雞胸好嫩滑,個mac and cheese好正,係用左貝殼粉來做,好有口感第四道係忌廉磨菇意粉同
本身我鍾意飲飲食食,所以我就入左這行
講番正題先~
我地全部人都有選擇困難症,吾知點落手,
響我地選擇好后,立即送上意大利香草包with油醋
另外套餐包括左餐飲,我地叫左冬檸茶2杯,冬奶茶,熱檸茶
由於我同爸爸喜歡飲酒,叫左2杯stella
第一道係新鮮打爛磨菇湯,好有口感
第二道係牛油果三文魚籽蟹肉多士,好脆口,又吾會太膩
第四道係忌廉磨菇意粉同香蒜橄欖油鮮蝦🍤扁意粉,兩個都好好食,吾會太creamy同太油😋😋😋,因為有d餐廳可以炒到個碟底有成2,3更油
因為覺得吾夠食,另外再加左個意大利腸卡邦尼意粉同小食拼盤,兩樣都好好食,個意粉吾會太creany,小食拼盤有水牛城雞翼,牛油果三文魚籽蟹肉多士,炒墨魚條
我只係覺得另外onside牛油果醬吾夠味,可能我食得比較濃味
其他都好好,尤其招呼我地光頭既外籍員工,全程好好好笑容,又問我地食得飽吾飽,好吾好食
我母親好滿意餐飯,甘我就開❤
母親節過左,就到父親節,又要傷腦筋😆😆