2021-06-25 107 瀏覽
Pancake House Hoihoi係嚟自日本名古屋嘅過江龍Pancake店~之前經過見到隻招牌公仔好似有頸嘅Mr. Happy,睇真啲原來係pancake嚟😂 食物都係pancake為主,不過唔係淨係得甜品,都有啲主食可以揀~•🥢 沖繩紫薯梳乎厘班戟 $108(2件)呢款紫薯梳乎厘班戟係Hoihoi嘅招牌之一。一絲絲嘅紫薯蓉入面包住2件梳乎厘班戟,再加埋一粒甜栗同埋士多啤梨片做點綴~單睇賣相已經覺得好吸引喇🤩面頭嘅紫薯蓉份量好多,甚至有少少壓扁咗入面嘅梳乎厘班戟,不過一食落口,首先竟然係食到班戟嘅蛋香😍然後先至再食到紫薯味,餐牌話佢哋嘅紫薯蓉係用沖繩紫薯加咗mascarpone cheese同蜜糖去整成,味道唔會好甜,口感亦都好綿滑,唔會搶咗班戟嘅味,仲同鬆軟嘅梳乎厘口感形成對比~呢個班戟仲附上一小份cream ,口感好輕盈,食落一啲都唔膩,同梳乎厘班戟都非常之夾!😋•🥢 夏威夷班戟漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥末醬 $108呢款夏威夷班戟嘅口感同賣相都好唔同喇~兩件班戟都比較薄身,口感亦都比較厚實~夠熟嘅牛油果加埋蜜糖芥末醬,估唔到咁夾🤩再加埋蝦、生菜同番茄,成個配搭好清新!😋配菜嘅

🥢 沖繩紫薯梳乎厘班戟 $108(2件)

🥢 夏威夷班戟漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥末醬 $108
配菜嘅薯條落咗啲調味粉撈勻,食落似bbq味,但又帶輕微嘅辣~就算影相影耐咗,咬落依然好脆,有啲似薯格嘅質地,入面亦都比較乾身~

🥢 焦糖沙冰 $48
一上枱就發覺佢唔似沙冰,比較似奶昔,飲落嘅口感都比較滑溜,幾乎無任何冰粒感~焦糖同奶味都好濃郁,雖然落咗唔少焦糖漿,但加埋啲奶一齊都唔算好甜,都幾好飲😋
焦糖沙冰

🥢 焙茶牛奶(熱) $39
焙茶聞落好香,但飲落只有焙茶味,中間有好多細細粒嘅焙茶葉,雖然焙茶味幾濃,但牛奶唔夠香濃,感覺似淡奶多啲😢
焙茶牛奶
焦糖沙冰