之前荃灣開左間過江龍「五顆星牛肉麵」,因為實在唔住個頭,所以開左咁耐都未有機會食到,最近得知銅鑼灣開左分店,即刻就去排隊食囉😜😜 .餐廳都係一貫既台式裝修,主打牛肉麵,麵條可以任擇手工麵/細麵,手工麵比較粗身少見,食落比較掛湯同有口感,而細麵就比較爽口同彈牙。.▪️經典紅燒牛肉麵(手工麵)$84用上超過23種藥材原汁熬製超過8小時既牛骨湯底,牛肉經熬煮咁耐,淋就必然既,但除左淋身都好有咬勁,肉質算嫩滑。.▪️蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)$78除左牛肉之外,都想試下個手撕雞,香蒜味好重加上花生粒同糖心蛋幾特別,不過都係中意牛肉麵多d🙈.▪️鹽酥雞$48炸鹽酥雞不過不失,比較特別既係佢個九層塔味幾重,比較香口。.▪️胚牙珍珠奶茶$28 and 荔枝乳酸飲料$28飲品類都係大約$2x杯 以台灣餐廳黎講算好平,好似春x堂收成$3x-$4x杯,真心覺得唔抵飲。飲品比我想像中好飲,胚牙珍珠奶茶個珍珠彈牙得黎唔算死甜,胚牙味都突出,奶茶就茶味較重👌🏻另外荔枝乳酸飲料個人覺得甜左D, 建議叫少甜就OK. .以咁大名氣既台灣麵,收呢個價錢覺得合理同埋個湯底真心唔錯,希望佢開多幾間分店,咁就唔使特登嚟食😎
▪️經典紅燒牛肉麵(手工麵)$84
經典紅燒牛肉麵(手工麵)

▪️蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)$78
蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)

▪️鹽酥雞$48
炸鹽酥雞不過不失,比較特別既係佢個九層塔味幾重,比較香口。
鹽酥雞

▪️胚牙珍珠奶茶$28 and 荔枝乳酸飲料$28

經典紅燒牛肉麵(手工麵)
蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)
鹽酥雞