2021-11-14 638 瀏覽
富士山戚風蛋糕🗻($310/6吋),應該10個女仔有9個都會鍾意。6吋既富士山分8個人食都綽綽有餘。蛋糕上面係海鹽芝士,好有規律咁造成富士山頂既雪,輕身既芝士唔會有太漏感覺。下面用染色忌廉做成漸層藍色效果,非常夢幻同令人心動。忌廉質地輕身幼滑,完全令人忘記佢有幾肥😂切開蛋糕係自選既抹茶味(查詢時店員推介草莓、芒果、伯爵茶、抹茶、oreo味),裏面係五層戚風蛋糕,每層中間鋪滿左滿滿既抹茶粉,蛋糕中間仲有流心牛奶抹茶醬,增加左抹茶既層次。可惜戚風蛋糕質感唔軟熟,口感比較實,唔太做到戚風效果。事後查詢返尼個質感問題,店鋪話可能雪過,影響質感。但我認為店鋪應會預左客人雪短時間(6個鐘內),唔會即食,希望係包裝上可以改進下,例如係盒既內層包上保鮮紙。期待店鋪繼續改進☺️