2020-04-28 43 瀏覽
午飯時間吾肚餓,孖同事走去行下Aeon 同灣仔道睇日用品。係灣仔道被雞蛋仔香味吸引而停下了腳步。原來係媽咪雞蛋仔,有聽過呢個名,係米之蓮推介既街頭小吃。原來開左一間係灣仔。同一般賣雞蛋仔既吾同,呢度係即叫即整,而且款式勁多,吾係朱古力,芝麻咁簡單,芝士,咖啡,抺茶,抺茶紅豆,鹽燒紫菜粟米,香燈朱古力,香蕉朱古力,牛油果朱古力,有機粟子,紫薯蕃薯,咸牛肉,午餐肉等等一次進化版,仲有2次進化版,就係雪糕雞蛋仔。勁👍我地叫左最經典既原味雞蛋仔,試清楚佢既真功夫,另外叫一個紫薯蕃薯雞蛋仔。由於即叫即做,仲要吹涼先入袋,都要等5-10分鐘時間。原咪雞蛋仔好香蛋味,焗得乾脆。紫薯蕃薯雞蛋仔,係有真既紫薯蕃薯係入面,2種蕃薯好甜,似食pancakes 既感覺,完全另一個風味。遲D天氣熱D,要試下雪糕雞蛋仔。😋

原咪雞蛋仔好香蛋味,焗得乾脆。

遲D天氣熱D,要試下雪糕雞蛋仔。😋