2023-09-05
今晚我去咗如心廣場嘅「方叔叔重慶老火鍋」,嘆咗個麻辣鴛鴦鍋,太過癮啦!首先,我要話一句,呢間餐廳嘅環境真係好正!入到去,你會見到佢地嘅裝修好有特色,氛圍熱鬧又舒適。坐低之後,服務員亦都好友善,招呼周到,即刻為我哋送上菜單同埋解釋餐牌。嗱嗱嗱,我哋嘅麻辣鴛鴦鍋上枱啦!我就即刻試咗啲美國Prime牛小排,嫩滑多汁,真係好正!仲有珊瑚蚌,鮮甜彈牙,真係令我大呼過癮。嫰牛肉、羊肉同埋龍躉片都新鮮得嚟,入嘴即化,肉質鮮嫩,超滿足味蕾嘅!啊,我最愛嘅四寶丸,包括魚蛋、貢丸、蝦丸同埋豬肉丸,個個口感都好彈牙,好好味!加埋啲鴨血同牛蛙,啲肉質都好鮮美,真係令我食得好過癮。最後,仲有啲鮮腐竹,吸收咗湯底嘅味道,一口咬落去,滋味豐富,真係太正!我要講返嗰個麻辣湯底真係辣得過癮,夠辣夠麻,正正好好!湯底裡面有啲花椒同埋辣椒碎,令湯底更加香辣濃郁。如果你唔太受得住辣嘅話,佢地亦都有其他選擇,例如鮮茄湯底同埋清湯底,滿足唔同口味嘅朋友。總括而言,我對「方叔叔重慶老火鍋」嘅食物同環境都好滿意。唔止食物新鮮美味,服務亦都好好。如果你鍾意食辣嘢,咁呢間餐廳絕對係你嘅首選!我一定會再去嘅,同埋都會推薦比我嘅朋友。