2017-09-07 827 瀏覽
A姐:你喺邊呀?M佬:我喺餐廳啦!A姐:我喺海光街。M佬:咁得啦,直行再轉右,再直行再轉右,就到㗎啦!A姐:咁難搵嘅...M佬:係呀,所以咪話轉角遇到台灣菜囉。呢間點子巷就係位於鰂魚涌太古坊海堤街,位置比較偏僻。餐廳風格清新,行文青風。台式配方豬排飯台式配方豬排究竟係咩東東?其實都係醃咗嘅豬排,不過又煎得勁香口,加埋炸蒜同豉油,好滋味。蝦醬腩肉虎夾包豬腩肉輕輕炸過,加埋少少蝦醬,味道好惹味,口感豐富,不過嗰包有啲硬。紅燒辣牛腩船家湯粉平時紅燒牛腩嘅湯底都係比較濃,呢到嘅湯底反而好清甜,感覺好健康。牛腩好腍,好香牛味。咁究竟咩係船家湯粉呢?白色扁身麵條,有啲似上海麵。寶島鹵拼 一向都好鍾意食台灣鹵水嘢,一見到鹵水拼盤,就梗係叫啦。拼盤有溏心蛋、雞腎同雞翼。鹵水雞翼同雞腎都好入味,明顯醃咗好耐,正。另外,溏心蛋入口蛋味濃郁,富有彈性。台式剁椒肉燥娃娃菜辣辣地,好惹味,比平時嘅油菜好味好多。
A姐:你喺邊呀?
M佬:我喺餐廳啦!
A姐:我喺海光街。
M佬:咁得啦,直行再轉右,再直行再轉右,就到㗎啦!
A姐:咁難搵嘅...
M佬:係呀,所以咪話轉角遇到台灣菜囉。

台式剁椒肉燥娃娃菜
辣辣地,好惹味,比平時嘅油菜好味好多。

2017-09-07