2020-07-14 574 瀏覽
#merry豬覓食在元朗  #merry豬蛋糕日記​而家香港吹起古早蛋糕既熱風,開到成行成市,尤其係元朗,一條街已經有3-4間進駐了。前排開左間好港式既餅店,小編仲以為係賣傳統中式糕點。原來係獨沽一味只賣美國既chiffon cake戚風蛋糕,主打是茶味蛋糕, 分別是英國川寧伯爵茶味、 日本龍膽抹茶味、意大利咖啡味、 經典原味、高級黑白芝麻味、 日本可可朱古力味,韓國柚子味同新鮮地捫香蕉味,一共八款口味。每件以獨立包裝出售,或喜愛某一個口味可以訂購原個。-餅店風格非常別樹一格, 貫徹懷舊既文青風。雖然位於橫街窄巷,仍然十分吸睛。門外壁畫真係好啱打卡-老陳餅店標榜戚風蛋糕每天新鮮製造,以日本低筋麵粉、植物油、雞蛋同澳洲牛奶,用料高質,絕無添加防腐劑。-原個蛋糕 (咖啡味) $70咖啡戚風令C先生同我為之驚嘆,咖啡蛋糕味道頗濃郁,帶少少咖啡的甘澀,蛋糕體帶點濕潤,唔會乾爭爭,口感輕綿如雲,低糖低卡感覺健康輕盈。 -伯爵茶 切件 $14英國川寧伯爵茶味香醇,增添了點點佛手柑的果香,茶香清幽帶點微甜,下午茶時份食著倍感幸福。-原味 切件 $14最能體現老陳餅家戚風蛋糕的一款,蛋糕充滿蛋香,質感
#merry豬覓食在元朗  #merry豬蛋糕日記

原個蛋糕 (咖啡味) $70
伯爵茶 切件 $14
原味 切件 $14
最能體現老陳餅家戚風蛋糕的一款,蛋糕充滿蛋香,質感非常濕潤鬆軟,味道自然,加上低糖、低卡,食完毫無罪惡感。
----
老陳餅店