韓屋

Hanook Korean Restaurant
2020-11-25 1135 瀏覽
早幾日趁周日陽光普照, 早左起身出尖沙咀行下, 一出到去已經係午飯時間, 所以去左韓國街附近搵食, 發現依間新開食韓國菜既餐廳, 見門面同內部裝修都幾靚就入左去坐低食我的午飯啦餐牌上選擇都係以湯同拌飯為主, 小食就有韓國餃子, 我同朋友各叫左一人一個主食再另叫左餃子各一口味叫完餐, 店員先送上冰凍既水同前菜醃辣蘿蔔, 蘿蔔大粒得黎好爽甜, 帶微微辣味, 一飲杯水真係覺得自己好似去左韓國咁, 因為韓國既餐廳一定會有凍水比你, 令人好想去韓國旅行好快主菜就黎到啦, 朋友叫左依個蔘雞湯, 超香蔘味而且真係原隻雞係湯入面, 雞肉非常冧且散開, 而雞內仲有米飯同少許人蔘, 一飲個湯, 非常暖胃, 香濃蔘味又唔會帶苦, 飲到雞味道, 好好味, 雞肉食落完全係韓國食既一樣煮到冧哂連骨都煮到溶, 係飽肚又溫暖既湯而我叫既醬炒牛肉石鍋芝士拌飯, 一黎到已經傳出香噴噴既焦香同芝士味立即將個辣醬膏倒入石鍋, 再將整個飯拌勻, 拉絲效果十足, 夾雜芝士, 牛肉, 紫菜, 芽菜等配料一口食, 好香口, 帶少少焦香味, 但辣醬本身辣味唔夠, 我個人比較喜歡食辣, 如果可以更辣就更正了另外左小食原味餃子王同泡菜餃子
好快主菜就黎到啦, 朋友叫左依個蔘雞湯, 超香蔘味
另外左小食原味餃子王同泡菜餃子王各一隻, 真係一籠一隻, 超大隻仲要爆餡, 外皮帶少許煙刃又夠薄, 同係韓國明洞食到既味道一樣好食, 泡菜味真係一食就全口泡菜咁, 完全唔馬虎, 不過我比較喜愛原味, 食到明洞的味道!