2019-05-08 3611 瀏覽
放題一向是我所喜,一大班人唔使就嚟就去,鍾意食乜就點乜,最近去試咗呢間幾有特色的放題,除了一般中日泰菜式外,還加入了韓菜元素韓式活八爪魚刺身非常特別,無需飛韓國都可以嚐到活八爪魚刺身,上枱時仲郁緊非常生猛,夾起來都有啲難度,皆因佢會用吸盤吸實碗邊,店員提示可加點麻油方便夾起再配合芝麻同食增添香味,將八爪魚放入口中未咀嚼之前可以感受到還在蠕動的感覺很奇妙,而八爪魚的口感煙韌,味道鮮甜略帶海水鹹鮮醬油蝦另一款特別的菜式醬油蝦,原隻生蝦肉質滑溜鮮甜,加上醬油提鮮,更覺鮮味刺身點咗三文魚,赤貝同帶子,刺身質素唔錯,食得出鮮甜,尤其帶子非常厚身壽司火炙原條芝士海鰻壽司/火炙三文魚腩壽司/牛油果軟殼蟹沙律卷/蔥吞拿魚軍艦,呢幾款都喺我至愛的壽司拉絲芝士爆炒牛肉牛肉軟腍,連同洋蔥香蒜爆炒非常惹味,加埋芝士超邪惡香酥紫芋丸/韓國密糖芥末醬炸雞/一口蘋果角話明加入韓國元素又點少得韓式炸雞,雞肉炸得金黃酥脆但仍保留肉汁,加上蜜糖芥末醬,口感獨特黑椒牛舌牛舌燒得香口,爽口彈牙海膽茶碗蒸茶碗蒸雞蛋滑溜,海膽鮮甜,小心一啖就滑入喉嚨啦炸物明太子鱆魚燒,日芝士年糕,紫心蕃薯脆餅,這些炸物都做得唔錯,無油膩感蒜香燒

韓式活八爪魚刺身

醬油蝦

刺身

壽司

拉絲芝士爆炒牛肉

牛肉軟腍,連同洋蔥香蒜爆炒非常惹味,加埋芝士超邪惡

香酥紫芋丸/韓國密糖芥末醬炸雞/一口蘋果角

黑椒牛舌

牛舌燒得香口,爽口彈牙

海膽茶碗蒸

茶碗蒸雞蛋滑溜,海膽鮮甜,小心一啖就滑入喉嚨啦

炸物

蒜香燒生蠔

生蠔的鮮甜加上微焦的蒜泥十分惹味

甜品有我喜愛的瑞士雪糕牌子,食埋就超滿足

2019-04-29