2015-09-22 3872 瀏覽
基本上唔接受 walk-in客, 擺明想吊高嚟賣, 從外面望入去,餐廳環境寬冕堂皇, 傳統葡國格局, 所有餐具都非常精緻, 小至牛油碟丶鹽糖樽,用嘅 pattern都係一致,sangria 個 jar 係葡國傳統 serve 紅酒既器皿, 餐廳除左食物高質外,所有既食具丶環境丶裝飾都費盡心思,值得一讚。back to the food....落完 order之後,captain 親自奉上熱辣辣既麵包一個, 仲教我地點樣將橄欖油&麻辣茄醬 mix 一齊做 dipping, 個辣茄醬非常好味,番茄適當地減輕左辣度, 令辣椒嘅香味同橄欖油完美結合,即使係 plain bread, 已經 perfect !!叫咗個 traditional potato soup, 薯仔湯好香,有少少粗粒薯仔, 配上少量金華火腿粒 ( 應該係金華火腿,唔係 parma ham, 我估), 魔術一樣,神奇地夾, "少少咸, 多多薯" 就係咁嚟!!main course 有焗乳豬 & 奶油薯蓉焗馬介休。 乳豬皮非常脆 ( 個樣望落去唔似係脆), 肉質爽滑,味淡, 需要配 on side 嘅 dressing 一齊
back to the food....
main course 有焗乳豬 & 奶油薯蓉焗馬介休。 乳豬皮非常脆 ( 個樣望落去唔似係脆), 肉質爽滑,味淡, 需要配 on side 嘅 dressing 一齊食, 唯一嘅缺憾係肉&皮之間有一層好厚嘅脂肪, 建議自己去除。 至於奶油薯蓉焗馬介休, 鹹香十足, 薯蓉 mix 左菠菜蓉,但依然非常 heavy + 少許 "油利", 如果個肚食得落,建議拎多個包點嚟食。 食飽飽,當然要飲杯靚咖啡, cappuccino 好香,奶泡幼滑, 奶同咖啡嘅比例亦都恰當,正呀!!