OPPA Coffee Bar Restaurant

2021-04-01 2461 瀏覽
間唔中想食韓國嘢,今日喺尖沙咀搵去咗一間叫Oppa嘅韓國餐廳。主要係睇中左佢有土豆豬骨湯,不禁令我想回味返以前冬天成日飲呢個湯果種保暖、野味又開胃既湯既滋味🥰嗰日我哋去有少少人龍,所以都等咗一陣,好在早餐食得遲,而且附近有足夠嘅店舖去逛下入座之後,係選擇困難症嘅狀況底下揀咗一個蛋卷、一個細既豬骨湯、一個炸紫菜包飯同埋一個豬手蛋卷其實幾乎每一檯都有,好IG-able,比起平日其他餐廳嘅高身,更飽和、放料都好足好豐富!不出所料,依個蛋卷咁長咁厚身,我朋友作為蛋迷十分滿意建議嚟咗依個先再決定要唔要再點飯不過留意佢被有好多椰菜鋪滿成條蛋卷既,所以食落唔算漏🏻湯係我最期待嘅!熱烘烘嘅放上檯,香噴噴撲鼻🥰我朋友未曾試過依個湯,其實都有啲怕會唔會接受唔到,因為怕太辣(佢平時只食到辛辣麵或者泡菜嘅程度)不過最終佢係最讚賞呢個湯🥳🥳香濃個豬骨湯底真係冇得輸!入面有幾舊薯仔、芽菜、菜乾同埋佢嘅靈魂———豬骨豬骨滾得又香又淋已咬開,同個湯既味道完全融為一體!!佢係唔跟飯嘅,所以如果你想好似平時食佢有湯有飯嘅配搭,就可能要另外叫啦...再嚟就係初嘗試嘅炸紫菜包飯,本身唔係太愛好類似天婦羅嘅炸物,但見佢餐牌上形

再嚟就係初嘗試嘅炸紫菜包飯,本身唔係太愛好類似天婦羅嘅炸物,但見佢餐牌上形容為釜山特別嘅菜色(雖然唔清楚係唔係真),所以就立心一試,而且我朋友都鍾意食炸嘢黎到後,我真心覺得呢間餐廳用料大方唔計較!碟碟都咁大份!係平日食開既壽司卷既增大版入面既料都亦好足,係午餐肉既壽司

最需時製作既豬手同樣大大碟真係好搶眼!! 唔單止擺碟靚、伴菜夠、食唔同方位既肉裡裡外外都好淋好入味🏻重點係佢表皮好彈牙有膠質用菜包住食更加合女仔心意🥰🥰超推介今餐整體都好滿足🥰值得下次encore🏻🏻
2021-03-27