2012-07-03 96 瀏覽
正午十二時 , 由公司走路到太子會合放午飯的媽媽汗流浹背 ,真係無乜心機諗食乜 , 加上打孖飛滋越黎越大粒甚麼雲南米線 , 酸辣粉 , 焗飯 , 鐵板燒 , 通通唔使旨意食到 @@"於是行到黎味。壽司門前 , 見到午市魚生飯套餐 , 正合我地心意 !1. 北海道魚生飯~ 睇到 menu 張相有兩隻有頭甜蝦 , 又有海膽 .... $ 65 唔貴丫 , 於是決定試下佢 , 附送小食 , 加$5 有汽水 , 小食係一份凍車厘茄 , 有少少芝蔴醬油咁o既汁 , 幾清新 =)o係吧枱見到年青師傅好用心咁砌 d 魚生飯 , 睇到佢 " 不 " 左唔到海膽落去 ^^上枱一睇 , 樣樣都足料 , 驚喜o既係帶子肥美 , 唔係細細粒整壽司o個 d 媽媽食完話幾鮮甜 , 三文魚籽都屬於靚貨 , 晶瑩咸香而不覺腥 ,海膽果然有多 , 雖然係細身 , 但味道相當唔錯 , 合格有餘 ,反而三文魚只有一片 , 都幾厚身 , 不過近乎全橙色 , 好在無筋另一驚喜係兩片劍魚腩 , 長而薄切所以魚味不濃但算幾爽口對我黎講o既重頭戲係兩隻甜蝦 , 未至於大隻 , 但夠晒鮮味 , 蝦膏同海膽拌飯 , 非常美味 , 飯粒軟
正午十二時 , 由公司走路到太子會合放午飯的媽媽
汗流浹背 ,真係無乜心機諗食乜 , 加上打孖飛滋越黎越大粒

1. 北海道魚生飯
另一驚喜係兩片劍魚腩 , 長而薄切所以魚味不濃但算幾爽口
蝦膏同海膽拌飯 , 非常美味 , 飯粒軟硬度同溫度都恰到好處
唯一美中不足係 ... 可能我落得太豉油 , 食到底o個 d 好咸 ><"
2. 火炙海鰻魚生飯
~ 媽媽最愛食鰻魚, o係浦燒鰻魚飯同火炙海鰻魚生飯之間取捨 ,
最後選了價錢軟便宜o既 , 幸好無令媽媽失望之餘佢仲覺得好抵食 tim
海鰻切幾靚 , 薄身又無骨 , 有五六片 , 食落軟滑都唔腥 , 略帶焦香
媽媽喜歡配鰻魚汁 , waiter 好快送上大大碗杰身香濃燒汁 ,
我見撈得唔好浪費丫嘛 , 倒多左落 d 魚度 , 攪到媽媽 d 飯都過咸 =p
撇除呢個人為o既過失 , 呢一餐真係非常滿意 , 開心 >v<
## 門口接待員叫我地上樓上 , 但入到去又比人叫我地坐吧枱 ,
坐得唔係幾舒服 , 因為無位放袋 , 而且o係正風口位
好在我地唔係食拉面 , 如果唔係實吹到凍晒 ><"
2012-07-03
  • 北海道魚生飯