2023-05-02 450 瀏覽
約女友去尖沙咀食飯,  原本打算去諾士佛臺, 女友怕太嘈, 結果選擇  "秋田浜燒食堂",  日本餐有風味. 佈置和風有特式,  店員服務態度好. 餐廳座位闊落舒適, 日本特式牆畫, 手工不錯, 有藝術性, 百看不厭.餐牌面頁, 看見日本巨魚市場,  真犀利.我們點了  "二人前浜燒套餐"  $988-,  每枱有專員替我們燒烤. 立即落單.店員先送上前付, 三點浜燒料理:   明太子沙律, 水雲,  漬蒜頭, 擺碟不俗, 同高級 Omakase 幾相似.水雲加了醋好爽滑,  有助開胃.季節沙律,   七彩蔬菜嫩綠, 新鮮清爽.  沾上沙律醋, 美味.店員招呼, 免費食 "一手赤蝦",  如此優惠, 我和女友欣喜約狂,  立即由我做, 赤蝦好大只, 一手只拿了五隻, 今個晚餐有加料.  赤蝦做刺身. 蝦肉結實彈牙, 新鮮爽口, 鮮甜無比.日本直送活生蠔,    生蠔刺身, 蠔身肥美, 有些海水味, 肉質爽甜. 食完兩樣刺身,  到吃牛肉, 澳洲頂級牛胸肋骨肉,  煎得剛好, 幾嫩滑, 重牛味, 已切開方便分嚐.   吃到牛的油香, 好食.浜燒海產好豐富,  師傅送上五食材介紹: 有北寄
佈置和風有特式,  店員服務態度好.
餐廳座位闊落舒適,
日本特式牆畫, 手工不錯,
有藝術性, 百看不厭.
餐牌面頁, 看見日本巨魚市場,  真犀利.
三點浜燒料理
水雲加了醋好爽滑,  有助開胃.
赤蝦刺身
 蝦肉結實彈牙, 新鮮爽口, 鮮甜無比.
日本直送活生蠔,    生蠔刺身蠔身肥美, 有些海水味, 肉質爽甜.
日本直送活生蠔
澳洲頂級牛胸肋骨肉
浜燒海產好豐富,  師傅送上五食材介紹: 有北寄貝, 活鮑魚,  帆立貝, 甲羅燒.
師傅在我們檯上設置爐具, 把食物慢慢燒.
 函館北寄貝肉質肥厚, 爽口, 加上清酒煮,  北寄貝帶些清酒味, 真好食.
函館北寄貝
北海道帆立貝,
好厚肉.  肉質濕潤柔軟, 味道鮮美,   大家滿意.
北海道帆立貝,
鮮活南非鮑魚   鮑魚好大只,  慢慢燒,  火燒活鮑魚感覺有些殘忍.  大約燒了八分鐘,  店員取去廚房清洗.  再放上爐燒至有小小焦香.
鮑魚鮮甜無比,  海產中的極品.  切成四件,  吃得更方便.
鮮活南非鮑魚
人氣蟹味噌甲羅燒   蟹膏, 鵪鶉蛋及蟹籽混合.  蟹膏蛋醬燒得暖暖的,  伴有烘多士一起送來.
人氣蟹味噌甲羅燒
我們把醬塗滿烤熱的多士,  好香好好食. 口感豐富, 特別喜歡那彈牙的蟹籽.
成田蒲燒鰻魚丼,  鰻魚剛燒起真的好熱, 好香,  鰻魚汁燒好入味, 肉厚,  一口鰻魚, 一口飯,   真滋味!
成田蒲燒鰻魚丼
最後是甘味, (甜品),   杏仁豆腐奶凍, 入口柔滑, 好重杏仁味而不太甜,  伴有紅豆, 真可口 !!
浜燒晚餐, 食材新鮮有質素, 加上鮮味刺身, 價錢經濟抵食. 無得輸 !!
赤蝦刺身
日本直送活生蠔