2018-06-10 1426 瀏覽
香港歷史博物館,除了有有趣的展品之外,其實仲有一間充滿懷舊氣息的茶餐廳-「香城茶室」。一行入去,就似走進時光隧道,回到以前的港式茶餐廳。揀左個卡位坐低,睇一睇餐牌,就出去櫃位落單(順帶一提,有博物館通行證的話有九折優惠。)之後攞個號碼牌回座位,就會有侍應送食物來。香城茶室康樂棋相當大的水吧,餐廳環境相當光猛而且寬敞。來到茶餐廳,當然要試下經典食品-沙爹牛肉麵啦。除了碗麵之外,仲有脆脆豬仔包、餐肉雞蛋和一杯熱飲,很豐富。沙爹牛肉麵的味道合格,但因為容器比較細,所以湯唔夠多,很快俾麵吸收了大半。脆豬很好食,烘得香脆,配上甜甜的煉奶,味道很。餐肉本身就有自己的味道,我就唔評論了。至於炒蛋方面就相當有進步空間,如果可以做到香、滑,咁就更加好。菠蘿油味道唔錯,係新鮮焗好,所以菠蘿皮很脆(我食到一檯都係...)再加上厚厚的冰凍牛油,溶入麵包內跟住咬一啖,咸咸甜甜又有牛油香,好食!大家行完博物館,想坐低休息下,咁就不如在「香城茶室」嘆返個港式下午茶啦。

香城茶室康樂棋

相當大的水吧,餐廳環境相當光猛而且寬敞。

脆豬很好食,烘得香脆,配上甜甜的煉奶,味道很

餐肉本身就有自己的味道,我就唔評論了。