2019-11-27 0 瀏覽
放工時候, 經過中環 呢一間 越南食店 見好似幾吸引就入咗去 , 原先冇特別留意, 原來我入去嘅時候仲有五分鐘店舖就閂門, 但係 侍應都仲好親切招呼我入去食 ,感覺有啲唔好意思。我最鍾意就係食 越南湯河,所以就叫咗佢哋嘅至尊湯河,至尊湯河材料豐富,有牛腩,牛展,牛丸,牛柏葉, 牛丸好細心將佢切做片狀, 方便食用 ,雖然係咁,粗略估計都應該有兩三粒。最欣賞係佢嘅牛柏葉 ,十分爽口, 又唔韌。感覺 材料好豐富 ,基本上好大碗,個麵底都好多 ,食完已經好飽。因為見到其他食評 ,有人話佢湯河嘅份量好少, 所以我就叫多咗個春卷, 點知失曬預算,食完個湯可以經好飽, 真心唔明點解啲人話唔夠飽。 不過個春捲真係幾好食, 明顯係即炸, 外脆內軟, 個餡有芋頭絲好好食。因為加12蚊可以有杯 嘢飲, 所以就叫咗杯凍奶茶, 不得不讚, 個奶茶好好飲,好香茶。感覺唯一美中不足係,餐廳張凳真係唔太好坐。 不過係旺區,又唔係食 fine dinner, 都唔諗住坐得耐, 就冇咩所謂。