2023-11-07
11月又係秋刀魚當做嘅季節🐟,今次食呢個廚師發辦有兩款都係用秋刀魚整嘅菜式,一款就係秋刀魚壽司,另外一款係將紫蘇葉夾埋落秋刀魚入面食,食到秋刀魚香味得嚟仲多咗層紫蘇葉味,感覺好清新。😋而我覺得今餐最驚喜嘅係白子,平時好少會叫呢樣嘢,而今次我食嘅白子佢話係高級白子,食落口好Creamy,好似忌廉咁樣嘅質感好滑好綿,師傅先將白子炭烤到熱咗先再放落一細啖飯上面,撈埋食令到白子少咗份肥膩嘅感覺,非常配合!仲要講嘅係香箱蟹🦀,即係雌性嘅松葉蟹,同大閘蟹一樣嘅松葉蟹蟹膏都係一粒粒嘅,蟹膏同蟹肉撈埋一齊食,好香好好食,上面佢仲要擺咗少少紫蘇花,令到個層次好豐富。其實佢每一款壽司都做得一絲不苟,無論係海膽,抑或係吞拿魚腩,又或者係平時唔係好貴嘅北寄貝,每一款食材都好新鮮好好味,絕對係我食過最好食嘅Omakase。師傅好friendly好好傾,每款壽司都同我講解得好仔細,好似上咗一堂Omakase Lecture咁,獲益良多。🙇♂️