餐廳: Amplifier Restaurant (積福街)
資訊:

2020-06-03 2448 瀏覽
好少過去大圍果邊,唔知有咩餐廳好食,同朋友誤打誤撞就入咗去呢間餐廳食晚飯,就係因為門口嘅餐牌有威靈頓牛扒,入到去一坐低諗都冇諗就叫咗呢個2人套餐。想講我哋真係好好彩,唔伏之餘仲要道道菜都咁高質!頭盤先嚟個Parma Ham配哈蜜瓜🐷,鹹香嘅巴馬火腿配以水果嘅鮮甜多汁,頭盤已經帶嚟驚喜!第二頭盤係香煎鵝肝配香脆麵包🦆,大大份又厚身嘅鵝肝煎得非常香口富油脂感,側邊仲有燒蘋果同蘋果蓉可以一齊食,帶嚟唔同嘅味覺衝擊,又一傑作!緊接嘅係是日餐湯——意大利菜湯🥣,有唔少蔬菜切粒喺裡面,味道清爽,剛好解咗剛才鵝肝嘅油膩感。配上芝士牛油蒜蓉包🥖,睇吓包上面果層蒜味牛油,既邪惡又誘惑⋯平時唔食餐包嘅朋友都食晒成個。仲未讚歎完啲頭盤之際,主菜就送到啦,我哋揀咗香煎帶子意大利飯🥘。Risotto生硬有嚼頭嘅米粒感做得非常好,而且忌廉汁非常均勻咁包好每一粒飯,帶子亦煎到剛剛熟唔透嘅質感,處理火喉真係好好。終於到咗萬眾期待嘅威靈頓牛扒🐮,採用澳洲和牛再用五小時慢煮嘅烹調方式,令和牛肉質非常軟腍,生熟程度恰到好處,加埋酥脆嘅牛油脆皮同埋蘑菇蓉,做法十分正宗,而且份量居然係十分之大方,我同朋友都食得好飽、好滿足!二

意大利巴馬火腿蜜瓜

香煎鵝肝

餐湯配麵包
蒜蓉多士

香煎北海道帶子意大利飯

5小時慢煮澳洲和牛威靈頓

二人套餐嚟講$798加一,每人四百零蚊食到咁高質嘅西餐,仲要有做得好食嘅威靈頓牛,真係好少有。有機會一定要再嚟試埋佢四人套餐嘅巨型斧頭扒!
米糠布甸
2020-06-02