2019-02-24
倫哥聽就聽得多,但係未試過,今晚肥妹仔就去咗佐敦嘅呢一間倫哥私房菜度打邊爐,一入到去環境裝修都好開揚,好時,尚坐低見到啲餐具肥妹仔都不禁會心一笑,因為真係好特別好可愛。首先會畀一啲刺身我哋食,刺身有北寄貝,三文魚,帶子,八爪魚等。肥妹仔每樣試咗一些,超級新鮮,係火鍋店入面食到咁嘅水準,真係好有驚喜。跟住我哋就叫咗個雞煲嚟試下,我哋叫咗一個唔辣嘅雞煲,四人份量,醬汁好好食,唔會好鹹,而佢嘅雞肉都幾嫩滑, 不錯。另外仲叫咗一碟炸魚皮嚟食,佢嘅炸魚皮應該係自己鋪頭新鮮炸起,上枱嘅時候仲係熱辣辣,脆卜卜。另外仲上咗每人一壺中湯,佢嘅中湯係雞湯嚟嘅,飲落去好重老火湯嘅味道,超級鮮甜,湯品嚟講真係一絕。除咗雞煲之外原來佢仲會有蝦嘅串燒,肥妹仔我試咗嗰隻蝦串燒,蝦肉結實,一啲都唔行。另外仲有驚喜嘅就係原來呢個套餐仲包埋鮑魚花膠等等,真係有幾豪華得幾豪華!鮑魚炆到好軟淋,花膠都係一樣,索曬嗰鮑汁味,食到非常之幸福 。另外食完雞煲仲打邊爐,我哋喺海鮮方面叫咗鯇魚片,大蜆,白沙, 大蝦 帶子,鮑魚, 仲有膏蟹, 蟶子,真係你諗得出佢哋都可以有可以有 。佢哋嘅海鮮真係冇得彈,非常之新鮮, 肉質鮮甜,淨係食海
另外食完雞煲仲打邊爐,我哋喺海鮮方面叫咗鯇魚片,大蜆,白沙, 大蝦 帶子,鮑魚, 仲有膏蟹, 蟶子,真係你諗得出佢哋都可以有可以有 。佢哋嘅海鮮真係冇得彈,非常之新鮮, 肉質鮮甜,淨係食海鮮已經回本。
另外仲叫咗一個本地手切牛肉,一上枱見到啲牛肉色澤均勻,肥瘦比例剛剛好,輕輕一灼,肉質嫩滑,牛味好濃, 非常高質素 。另外仲有一碟蠔,肥妹仔就冇試,不過肥爸肥媽嘅評語都覺得啲蠔好新鮮,一啲都唔腥!
另外仲叫咗墨魚滑,同蝦餃子,雲吞等等。雖然係大路嘢,但係一啲都唔馬虎,最尾仲叫咗一個蔬菜盆,清一清腸胃。蔬菜非常新鮮,冇渣。
肥妹仔另外自己仲叫咗一碟炸響鈴,攞嚟索湯底,佢嘅炸響呢又係新鮮自己炸,上枱時熱辣辣,好香豆香味。
而甜品方面就有燒菠蘿,菠蘿非常新鮮,甜滋滋。同埋紅糖冰粉 ,非常滿足嘅一餐