2021-07-20 436 瀏覽
前日係小妹好朋友黎到呢個世界既記念日(朋友話只要唔係叫過生日就年年都咁後生年年18歲☺️) 小妹同佢咁老友又怎會虧待佢呢!我知道朋友鐘意文華酒店,上網做左下資料蒐集,發現原來文華東方酒店既閣樓既有一間性價比極高既餐廳叫做 café causette ,然後我就Book左個靚位~ 諗住比朋友一個小Surprise🧡。『記念日』當天我先同朋友講話去中環等,佢仲話我神神秘祕咁做,去到文華東方酒店樓下佢望住我,我又望住佢哈🤪。由酒店門口行到去餐廳嘅環境都唔使睇啦文華東方酒店當然又靚又高級🤭我地今次坐窗口位置,座位可直望中銀大樓,環境氣氛非常不俗😚亦都好細心地問我們有什麼需要呀‥超有需要飲杯水先嗎? 座位可以嗎?需要其他要求嗎?🤣又好有耐性咁問我地選擇什麼晚餐,告訴我們菜單上有哪一些推薦!服務一個字~好🧡。🥯餐前麵包麵包外脆內軟,麵包伴著香草醬,跟我們平常吃過法式焗蝸牛的醬汁類似,味道出奇地搭配😍算是一個特別之處~還可以無限refill啊!不過溫馨提示大家我同朋友3 course dinner食左一個餐前面包已經十分之飽了,小心不要眼闊肚窄「大嘥鬼」👻。Appetisers 🥣海鮮菠菜豆腐羹豆腐

🥯餐前麵包

Appetisers
🥣海鮮菠菜豆腐羹
豆腐嫩滑,香豆味, 加埋啖啖海鮮肉,大滿貫⭐️

🥗巴馬火腿伴無花果沙律
呢款沙律比較少見,值得一點呢😚果然,甜甜的無花果,配埋少少鹹的Parma ham🥗味道好夾,感覺好清新

Main
🐏香烤羊扒拼慢煮羊肩肉配香蒜薯薯蓉及青豆
medium 熟,羊架非常juicy, 外表煎得很香, 內裡有豐富既肉汁, 食到羊既鮮味, 而慢煮羊肩肉就好夠嫩滑而不失咬口!而且兩者一d都唔羶,羊既脂肪分佈亦很平均, 整體非常滿意💯

🐮安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯條🍟
五成熟嘅粉紅色,望到都開心,加上牛味濃郁,肉軟又緊密,肉質夠嫩,表面嘅煎到香口,簡直啖啖都係精華嚟,而佢既法式香草牛油係同雙得益彰,倍添香氣之餘又不失牛味😝薯條呢,炸到外脆內軟,簡單中顯出不平凡

🍮甜品及品茗
🍫特濃朱古力慕絲配可可脆粒
香濃朱古力蛋糕,外層的朱古力慕絲細滑,口感濕潤,內包著朱古 力蛋糕,鬆軟有彈性,中間還有可可粒,口感搭配有層次🧁

🍨荔枝覆盆子忌廉泡芙
覆盆子不酸,泡芙皮不膩,忌廉也非常的香,反倒是荔枝味不突出和泡芙皮有點太軟,已算是整頓飯中有點失色的一道菜🤣

🍵earl grey 伯爵茶及☕️Ceylon Orange Peko 錫蘭茶
伯爵茶特有既香味加上錫蘭茶特有既苦果配搭上靚靚茶壺造就一個完美Happy Ending , overall 絕讚😍

最後真係要特點點名餐廳經理Dermot既服務非常一流👍🏻不論係對食物既了解同對客戶無微不至都非常令人驚艷!大家如果有興趣訂位又想有一流服務既話可以msg我拎Dermot電話去訂位啊~🤟🏻
🍫特濃朱古力慕絲配可可脆粒
2021-07-15