2020-07-30 1134 瀏覽
好多人都知道我鍾意食漢堡包,最鍾意試暈晒咁多個唔同漢堡的餐廳,咁啱老友同我講灣仔有一間漢堡店超正超好味,心思思就跟老友去試吓新餐廳。雖然呢度有少少難搵,又遠遠地,仲有個長長的樓梯要行,但想到你真係覺得行咁長嘅樓梯係值得㗎,呢間小小的漢堡店叫做HONBO,原來好多外國人都特登帶埋一家大細嚟食漢堡㗎,唔好睇小呢度店舖不是太大間,但就真係可以好多人嚟食同埋外賣㗎。我揀咗呢度嘅招牌漢堡the gold standard, 有double 4安士牛肉餅餡,雙層芝士,醃菜,煙肉,洋蔥,生菜,還有餐廳秘制醬汁。朋友點左呢度嘅招牌Honbo, 係4x2 安士的牛肉餅餡,三層芝士,醃菜,洋蔥,秘製醬汁。唔好睇小呢兩個漢堡,同平時食開嘅漢堡包真係有所不同,就講呢個牛肉餅餡,全部都係用靚牛肉做出嚟嘅mince再煎出嚟做呢個漢堡扒的,肉質嫩滑而且肉汁新鮮,加上用秘製嘅醬汁同埋好多嘅芝士,真係正到頂呱呱,有啲朋友就唔鍾意食呢個醃菜,但我覺得呢一個醃菜正正就係呢一個漢堡包的精髓之一,不過口味呢加野就因人而異,我就十分之喜歡啦簡直係錦上添花。另外我哋仲加錢揀咗個Side dishes,有呢度新鮮炸的芝士薯條同醃製的
另外我哋仲加錢揀咗個Side dishes,有呢度新鮮炸的芝士薯條同醃製的青瓜,芝士薯條有濃厚的芝士鋪喺面頭,每一啖都係厚厚的芝士,芝士控真係唔可以錯過,真係淡淡薯條淡淡芝士㗎。我就好鍾意呢一個醃製的青瓜,正正係因為成個漢堡都好Heavy,芝士薯條又係好Heavy,再配返個醃製嘅青瓜中和下,感覺就啱啱好啦。再點了兩杯特飲,一杯專屬Mike’s lemonade, 一杯apple pie ice tea, 呢兩杯都係冇酒精的,但其實呢度都可以點啲酒精飲品,一邊飲酒一邊食薯條,再送埋漢堡就一流啦。
另外值得一提嘅就係呢一度嘅裝潢,好有特色的燈,好有特色的設計,絕對都係一個打卡嘅好地方,小柔誠意推介呢度嘅漢堡真係貨真價實,鍾意食漢堡嘅你千祈唔好錯過。
2020-05-28