2020-06-17 453 瀏覽
因為疫症原因,已經好耐冇去韓國食番餐好,但今晚竟然係韓珍食到正宗既韓國菜味道,真係好驚喜,而且仲同姐姐plan埋下次帶媽媽黎試下排骨湯🤣勁耐冇食燒肉,特地點左韓牛肉眼扒同豬五花肉,exactly係我哋係韓國會點既肉。另外仲叫左開胃既牛油果沙律,蔥沙律同飽肚炸醬麵。韓國菜首先點評既唔少得side dishes,有生菜沙灣好 fresh, 燉薯仔夠入味,蘿蔔絲泡菜同白菜泡菜酸酸地超醒胃,魚糕好惹味,仲有鐵板蒸蛋墊肚,黎呢度真係滿足到味蕾既唔同需要。牛油果沙律用左乳酪做醬汁,輕盈又爽口,仲有青紅提子,車厘茄,食完烤肉食係好解油膩。蔥沙律係用黎連埋烤肉食,超韓風,酸酸辣辣好惹味。五花肉有兩大條,烤到金黃色,外脆內軟就係最最食既口感,但我哋手勢較差,只係其中一條做到呢個效果,對自己冇咩信心既朋友可以叫店員幫手。韓牛肉眼有好靚既紋理,唔會好似和牛咁雪花,同時都冇咁油膩,突出到牛味,記得輕輕燒兩面就好剪,咁就食到最正 medium 既口感。最後係炸醬麵,份量十足,夠4個人食,撈一撈醬汁唔算濃味,麵質較淋,建議多人先好嗌。呢度老板同員工大部分係韓國人,野食都好地道,質素完全超出我哋既期望,一定會翻桌。

蔥沙律係用黎連埋烤肉食,超韓風,酸酸辣辣好惹味。

• 前菜
  • 雪花牛肉